DELA

Rolling Home sjunger i Lübeck

I år fyller den åländska shantygruppen Rolling Home trettio år. Detta firas med en resa till Lübeck i Tyskland.
– Vi är hedersgäster på deras shantyfestival. Det är en stor ära för oss att få komma dit och uppträda i sjömanskyrkan, säger Knut Grüssner från Rolling Home.
I dag fredag åker de sju skönsjungande herrarna i Rolling Home till en stor shantyfest i Lübeck.
– Vi har fått en inbjudan av shantykören Der Passat Chor, som varje år anordnar en shantyfest till segelfartyget Passats ära. Fartyget är ett ”kusinfartyg” till Pommern och var tidigare i åländsk ägo. Skälet till att vi blivit bjudna är att Der Passat Chor besökte oss under vår shantyfest på Pommern förra året. De tyckte att de blev så väl emottagna här, så att de valde att bjuda oss till dem i år, berättar ”Knutte” Grüssner.
Han tillägger att Der Passat Chor, med sina sextio medlemmar, utan tvekan är den största och mest etablerade shantykören i Tyskland.
– Shantyfesten är årets höjdpunkt för Der Passat Chor, därom finns inga tvivel, tillägger hans bror Ulf Grüssner.


Sjömanssånger

Vad en shantysång är för något är det inte alla som vet. Bröderna Grüssner förklarar.
– Det är sjömännens arbetssånger. Ombord på segelfartygen jobbade man ofta under väldigt svåra förhållanden och man sjöng för att får arbetet att gå lättare, säger ”Uffe”.
Vid särskilt tunga arbetsmoment, som då seglen skulle brassas, då ankaret skulle upp, eller då man pumpade, så sjöng man tillsammans. Sången fyllde en såväl praktisk som psykologisk funktion, menar Knutte.
– Dels var den ett hjälpmedel då rörelserna skulle synkroniseras, men den gjorde också att arbetet kändes lättare och mindre tråkigt.
Uffe tillägger:
– Under våra sångframträdanden så gör vi rörelserna i takt med musiken. Hittills har vi inte sett någon annan shantygrupp göra det, så vi tror att många uppskattar oss just därför.


Hedersgäster
Rolling Home är inte vilka gäster som helst under Lübecks shantyfestival. De är hedersgäster. De ska sjunga vid flera tillfällen under helgen, bland annat i Sjömanskyrkan St. Jakobi.
– Det är en stor ära för oss att ha fått denna inbjudan. Att få sjunga i sjömanskyrkan känns särskilt hedrande, eftersom ingen av de andra körerna ska uppträda där.
– Prästen har också valt att skriva hela sin predikan med utgångspunkt i de tre låtar som vi ska sjunga där. Dessa är ”Salve Regina”, ”Rolling Home” och ”Vem kan segla”. För mig är ordet längtan det allra mest centrala här. Sångerna handlar om längtan ut i vida världen, eller om längtan hem till de nära och kära
Genom åren har Rolling Home gjort flera liknande resor. Bland annat har de varit en vecka i England och sjungit i direktsändning för BBC. De har även uppträtt mycket runt om i Norden.
– Det är inte lika vanligt med shantykörer i Sverige och Finland som det är till exempel nere i Tyskland, Polen och Nederländerna. I Finland finns det bara fyra stycken, och i Sverige finns det förvånande nog inte en enda. Vi ser fram emot att träffa de tyska shantygrupperna och lyssna till dem, säger Ulf.


Kulturarv
Av gruppens sju medlemmar så har nästan alla varit med sedan starten för trettio år sedan.
– Kriteriet då vi började var att alla i gruppen skulle ha en stark känsla för sjömanssånger. Man behöver inte kunna sjunga så där jättebra. Det får egentligen inte bli för vackert, utan kan gärna vara lite raspigt, säger Knutte.
Då gruppen startades så var förstås avsikten att sjunga och ha roligt. Men i förlängningen vill man även uppnå något mer.
– Vi försöker bibehålla ett kulturarv på levande nivå. I anslutning till våra uppträdanden så berättar vi om segelfartygen och om Gustaf Erikson. På 1930-talet var Åland störst i världen då det kom till segelfartyg. Det åländska rederiet ägde fler segelfartyg än vad England, Frankrike och Amerika gjorde tillsammans. Det tror jag inte att det är så många som tänker på idag, säger Knutte Grüssner.
– Vi tycker att detta kulturarv kunde uppmärksammas mer. Vi ser även vår shantygrupp som ett bidrag till projektet ”Sjöfartsstaden Mariehamn”, avslutar Uffe Grüssner.

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax