DELA

Roligt ryskt på skärgårdsturné

Anton Tjechov var en rolig man. De åtta noveller som Skärgårdsteaterns ”Nysningen” baserar sig på är alla otroligt roliga på ett eller annat sätt. Men de har också alla ett stråk av allvar, som riktig god komik ska ha.
I Lappo ikväll kan man skratta till sig några extra levnadsår.
Skärgårdsteatern turnerar med trålaren m/s Sälö för trettiosjätte året och årets ensemblen består till stor del av ”skärisveteraner”. Det är så de kallar sig själva, skådespelarna som varit med i verksamheten ofta, länge och för längesen och i sommar återförenats i rysk tragikomisk stämning. Ja, och så har de några unga med, för ”förståndets, fägringens och de starka musklernas skull”.
Det är riktigt ryskt och riktigt roligt. Jan von Haartmans ryska melodier framförda på dragspel leder publiken in i rätt stämning direkt från början. Dick Idman som berättaren Anton Tjechov själv är storartad och binder ihop de åtta väldigt olika historierna. Dramatikern Neil Simon skrev ”Nysningen” 1973 baserad på Tjechovs noveller skrivna i slutet av 1800-talet.
Historierna handlar om vitt skilda ting och publiken i Vårdö på fredagkväll skrattade på olika ställen, beroende på referensramar och ålder kan man anta. Den uppskattningsvis sjuårige mycket engagerade teaterbesökaren bredvid mig uppskattade ”tandläkaren” och hans ovillige patient högst av allt, medan de med lite mer erfarenhet skrattade gott åt fadern som skulle ge sin son vuxenutbildning i 17-årspresent.
Kort sagt borde den som vill skratta ett par timmar i skärgårdsmiljö ta sig ut till de öar där det ännu ges föreställningar. Lappo i kväll klockan 19, Nötö på onsdag, Rosala på fredag eller den allra sista i Barösund på söndag.

Anne Sjökvist