DELA

Rojalist-punkare från Bolstaholm

Robert Liewendahl är tillbaks med smaskiga händelser från Ålands 1700-tal, och på scen har han ett antal trogna skådespelare.
Höstens Liewendahl-pjäs är ”Vildmajoren på Bolstaholm”, en rätt underhållande såpa med rojalist-punkaren Johan Georg Ehrenmalm (Petter Lobråten) i centrum. Allt står inte rätt till på Bolstaholms säteri i Geta där drängarna planerar uppror, kåtheten spirar och husbonden visar fingret åt prosten varannan dag.
Lobråten myser i vildmajorens silkes- och spetskalsonger och lyckas få fram den kungaälskande Ehrenmalms paradoxala punk-ideologi. Överlag syns Liewendahls förkärlek för det historiska i karaktärernas klädsel (signerad Lena Andersson) och tal.
Ehrenmalm och hans svärmor Charlotta Rääf (spelad av den rutinerade Synnöve Westerberg) diskuterar Ludvig XVI:s öde och Cooks resor som om de vore dagsaktuella händelser, vilket de förstås är.

Protofeminismen i knutarna
Bland de historiska aktualiteterna som vävs in i händelserna på Bolstaholm finns förmodern till feminismen Mary Wollstonecraft. Ehrenmalms misshandlade fru (Cina Mon Wallén) läser högt ur Wollstonecrafts försvarstal till kvinnors rättigheter. Försvarstalet blir desto angelägnare då omständigheterna ekar 2014-talets skådespelare Emma Watsons tal för jämställdhet som inträffade drygt en vecka sedan.
Det här är något pjäsen gärna hade fått ta in mer av då både hustrun von Heijne (Mon) och husjungfrun Befwe (Heidi Hendersson) ständigt utsätts för männens härskartekniker och våldsdåd.
Ibland ger kvinnorna utlopp för lite uppfriskande girl power, men sagans moral tycks ändå vara stand by your man. Och då talar vi om män som utsätter kvinnorna för förklädda våldtäktsförsök och jagar dem med en sabel.

Med enkla medel
Den två timmar långa vistelsen på Bolstaholms säteri gestaltas med enkla medel.
Den första akten utspelas i godsfolkets sovgemak som förvandlas till säteriets salong i andra akten. Förvandlingen är snabb och på knappt en kvart är Alandicas teatersalong en helt ny miljö (signerad Jacob Danielsson och Robert Sandström).
Skådespelarna hade gärna fått använda sig mer av de intima omständigheterna och närheten till publiken. Nu fanns det ett flertal situationer där bland annat Ehrenmalm eller drängen Sundberg (Jonas Danielsson) stod i profil då man gärna hade sett deras ansikten och känt av deras humör.
”Vildmajoren på Bolstaholm” är en pikant inblick i det förflutna, som inte riktigt vågar ta steget från kostymdramat till samhällskritik.

Fakta om pjäsen
Manus och regi: Robert Liewendahl.
På scen: Petter Lobråten, Cina Mon Wallén, Heidi Hendersson, Jonas Danielsson, Mattias Hendersson, Jan-Erik Berglund och Synnöve Westerberg.

Adrian Grönqvist