DELA
Foto: Jonas Edsvik

Riitamaas avhandling uppmärksammas stort i SvD

Merete Mazzarella skriver om Nya Ålands kulturredaktör Tomi Riitamaas doktorsavhandling på en helsida i måndagens (20.12) Svenska Dagbladet.

I sin grundliga genomgång av avhandlingen ”Isolerat och övergivet nationsfragment, hänsynslöst ihjältiget? Studier i den finlandssvenska litteraturens position och predikament i Sverige”, skriver professor emerita och författaren Merete Mazzarella, som nyligen tilldelades Svenska Akademiens Finlandspris, bland annat att Riitamaa ”har gjort många träffande och några för Sveriges del besvärande iakttagelser”. Och vidare:

”Tomi Riitamaas både engagerade och engagerande avhandling öppnar nya möjligheter. I takt med globaliseringen pågår livaktig litteraturforskning utifrån transnationella, transkulturella och translingvistiska perspektiv. Just den finlandssvenska litteraturen med dess breda beröringsytor över såväl nations- som språkgränser är särskilt intressant i sammanhanget.”

Riitamaa disputerade vid Helsingfors universitet den 15 oktober i år och har uppmärksammats stort i bland annat Hufvudstadsbladet.

– Det känns förstås väldigt kul att avhandlingen uppmärksammas också i Sverige på det här sättet, i och med att kunskapen om ämnet behöver synliggöras även där, säger Tomi Riitamaa.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp