DELA

Renoveringen täcks med gatukonst

Gatukonst ska skymma insynen till byggarbetsplatsen utanför lagtingsbyggnaden. Målarna får sätta sin prägel på staden genom ett eget gatukonstverk.

Första målningen gjordes i går av ministrarna Nina Fellman, Wille Valve och Camilla Gunell med hjälp av Jonas Wilén.

Initiativet kommer från City Mariehamn och är ett samarbete med landskapsregeringen.

– Vi funderade mycket på vad man kunde göra för att snygga till området i sommar, säger Alexandra Walk-Liljeroos från City Mariehamn.

Resultatet är 16 skivor längs med staketet som omringar byggnationen som ska fyllas med målningar.

– Vi drar nytta av situationen och skapar ett spännande element i staden. En konstutställning mitt i stan, säger Walk-Liljeroos.

Igår målades den första skivan. Kansli- och kommunminister Nina Fellman, social- och hälsovårdsminister Wille Valve och vicelantrådet Camilla Gunell fick hjälp av Jonas Wilén. Wilén målade en grund med kolkrita som sedan Valve, Fellman och Gunell hjälpte till att färglägga med målfärg och pensel. Verket står för mångfald.

– Det heter ”Vårt Åland är allas Åland” , säger Fellman.

Vill man måla en skiva ska man kontakta Walk-Liljeroos. Det är tänkt att målningarna ska göras av olika föreningar eller konstnärer.

Det har redan fått in förfrågningar från kulturföreningar och barnklubbsverksamheter som är intresserade.

– Temat för målningarna är ”Mitt Mariehamn” och får tolkas fritt. Det får gärna på något sätt representera föreningen,säger Walk-Liljeroos.

Läs mer i dagens papperstidning eller i e-Nyan!