DELA

Reichstein välkomnar medskapare

En utställning avsedd att vidröras och lekas med.
Alexander Reichstein visar nu sin Bestiarium Construendum i Ålands konstmuseum och bjuder in både barn och vuxna som medskulptörer.
Homo Ludens, den lekande människan, intresserar Alexander Reicstein. Han menar att vi har lust att leka livet igenom men att vi som vuxna är lite mera försiktiga och reserverade.
– Barn vågar mera och fungerar som katalysatorer. Genom barnens lek kan man också nå de vuxna, väcka deras intresse.
Alexander Reichstein är född och uppvuxen i Moskva, där han också fick sin grundläggande konstutbildning. Sedan 1990 är han bosatt i Helsingfors och numera ett känt namn inom konstvärlden.


Förändring i samspel
Bestiarium Construendum – djurriket som byggsats – är en utställning som visade på på Amos Anderssons konstmuseum i Helsingfors år 2004 och som sedan dess också visats i S:t Petersburg och på vetenskapscentret Heureka i Vanda. Det är en utställning utan helt färdiga verk, en installation som förändras hela tiden i ett samspel mellan konstnären och hans deltagande publik.
Alexander Reichsteins utställning påminner vid första anblicken om en utgrävningsplats med frilagda fynd bestående av delar av mytologiska fantasidjur skulpterade i sten. Här finns delar av pegaser, enhörningar, sjöjungfrur och andra mytomspunna varelser och delar av djur som häst, örn, fisk, orm, lejon.
Vid första anblicken ger de olika elementen ett tungt intryck, men i verkligheten är det lätta konstruktioner gjorda av expanderas polystyren med ett lager av papier-maché som greppvänlig yta och inre osynliga förstärkningar av fanér. De olika delarna rymmer också starka magneter som gör att de kan fogas samman.
Magneterna är också orsaken till att man varnar besökare för att placera till exempel bankkort alldeles ovanpå dem eller komma väldigt nära med en pacemaker.


Fritt fram för alla
Annars är det fritt fram att leka och skapa. Någon åldersgräns finns inte men man rekommenderar att byggarna skall vara från sex år uppåt eftersom elementen ändå är ganska stora.
De 36 delarna i installationen erbjuder nästan gränslösa möjligheter till nyskapande och allt som besökarna bara kan hitta på gläder och fascinerar Alexander Reichstein.
– Det är mycket trevligt för mig att återkomma till utställningen och märka att det är en helt ny utställning, helt olik det som jag sett tidigare, säger han.


Inga begränsningar
Att han valt att bygga upp installationen kring mytologiska djur är också ett medvetet sätt att sätta fantasin i rörelse, utan begränsningar, hos utställningsbesökarna.
På senare tid har dinosaurierna varit mycket i ropet men enligt Reichstein erbjuder dessa faktiskt en mera begränsad värld än fantasidjuren.
– Här finns så många lösningar, alla kan skapa sin egen mytologi, säger han.
Utställningen har sin vernissage i kväll, torsdag, kl 18. Den öppnas av konstnären och keramikern Peter Winquist och utställningen kan ses till den 18 oktober. Det är fritt fram att bygga eller bara titta, men vardagar 10-11 är utställningen reserverad för lek- och lärgrupper.
På tisdag, den 22 september, kl 18 reflekterar Winquist också – i serien Möten kring konst – kring tredimensionell konst. Den 29 september kl 12 hålls en lunchguidning.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax