DELA

Redo för afrikafest i staden

På fredag börjar festivalen ”SaFest Åland” med bland annat maskeradfest, internationella artister och afrikansk mat.
– Jag vill främja kulturell mångfald och skapa en möjlighet för ålänningar och immigranter att mötas på ett kul sätt, säger arrangören Alieu Khan.
Festligheterna drar igång i Mariehamns stadsbibliotek på fredag klockan 14 med en temadag under rubriken Mångfald. Från Stockholm kommer tolv modeller från ”African Magic salong” för att presentera afrikanska kläder och frisyrer.
– Sedan ska kansliminister Roger Eriksson tala, han kommer att överlämna ett solidaritetsbudskap, säger Alieu Khan, som dessutom själv släpper en bok: ”Hur och Varför Västafrikanska folksagor för barn”.
– Boken är en samling sagor jag har växt upp med. Anledningen till att jag skrev den på svenska är att jag vill att varje barn på Åland ska kunna läsa boken.


Maskerad på torget
Från 18.30 på fredagskvällen förvandlas Torget i Mariehamn till en maskeradfest för barn och unga. På scenen uppträder den svenska artisten Jasmine Hall.
– Afrika ska vara synligt över hela torget. Vi kommer att ha folk som spelar den talande trumman, som är ett av Afrikas äldsta instrument. Vi kommer också att servera afrikansk mat, till exempel rätten Jollof ris.
Den stora avslutningsfesten går under namnet ”Åland Summer Jam 2010” och är ett evenemang som anordnades redan förra året. I år är sommar-jamet inkluderat i SaFest. Festen börjar 21.00 i Badhusparken och kostar 10 euro.
Under kvällen uppträder fler musiker och dj:s, däribland Mo Hawk från Gambia, Syster Sol och Mary Ndiaye från Sverige, Karen Mupuka från Danmark, Little Sisco från Norge, åländske Fryk, svenska Miss Dj och åländska dj:n Johan Grönlund.
Alla programpunkter, förutom lördagens SummerJam är gratis och Alieu Khan uppmanar nu ålänningarna att ta sig ut på stan och uppleva ”SaFest Åland”.
– Jag vill visa att det finns en väldigt rik och varierande kultur i Afrika.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax