DELA

Radiostyrt på stadsbiblioteket

Ny teknik håller på att revolutionera biblioteken och även Åland hänger med.
Stadsbiblioteket installerar ny teknik som i princip gör att låntagarna blir helt oberoende av personalen. Den stora expeditionsdisken försvinner och ger plats för en utlåningsautomat, en återlämningsautomat och ett antal bokvagnar att ställa sina återlämnade böcker och skivor på. (På bilden Eva Gustafsson-Lindvall och Yvonne Åkerfelt med de nya ”taggarna”.)
Stadsbiblioteket håller stängt den 1-9 april för övergången men redan på onsdagen inleddes inklistringen av ”taggarna”, etiketter med inbyggd radiosändare och -mottagare och aktivering av de taggförsedda böckerna i bibliotekssystemet.
Det som är på gång är att biblioteket installerar något som i förkortning kallas RFID, uttytt blir det på engelska Radio Frequency Identification.
Biblioteket självt hänvisar till nätuppslagsverket Wikipedia för att förklara att det handlar om ”en teknik för att läsa och lagra information på avstånd från små kombinerade radiosändare/-mottagare och minnen som kallas taggar (från engelskans tags). Man kan operera in små chip under huden på sin hund eller katt för identifikation. Vid idrottstävlingar som Vasaloppet eller maratonlopp utrustas deltagarna med chip som kan avläsas när deltagaren passerar vissa registreringspunkter. Det finns många användningsområden, och allt fler bibliotek inför nu den här nya tekniken för att identifiera sina bestånd.”


Automater
Automaterna för inlåning och utlåning som kommer på plats i april ser likadana ut, men inställningarna blir olika för utlåning och inlåning.
När man återlämnar böcker kan man lägga hela bunten böcker på automaten, 5-6 stycken på en gång. Om någon bok eller skiva är reserverad av en annan låntagare dyker det upp en text på skärmen som talar om vad man ska göra med den, nämligen stoppa den i en reservationsbox som står bredvid automaten. Efter återlämning får man ett kvitto på vad som lämnats tillbaka.
Vid utlåning kommer den största skillnaden att bli att man måste ha en pinkod till lånekortet. Många har det redan sedan länge, men den som inte har får det snabbt av personalen.


Även utan kort
– Vår gamla utlåningsautomat måste man ha lånekortet med sig för att använda men på den nya kan man faktiskt skriva in sitt lånekortsnummer på ett numeriskt tangentbord – om man har sifferminne nog för att komma ihåg elva siffror plus pinkodens fyra. Det kommer också att bli möjligt att låna alla slags medier i automaten till skillnad från den tidigare, förklarar bibliotekschef Eva Gustafsson-Lindvall.
– Under övergångsperioden kommer personalen naturligtvis att vara mycket aktiv med att visa alla tillrätta och förklara hur man ska göra, men det blir säkert inte svårt att lära sig, säger hon också.


Jourbibliotek
När biblioteket stänger 1 april sätter man fart på allvar och all personal jobbar med att förse allt material som kan lånas ut med de nya taggarna. Under den tid biblioteket är stängt (1-9 april) upprättas ett litet jourbibliotek i bibliotekets samlingsrum, där man får hämta beställningar, fjärrlån och liknande. Tidningsrummet öppnar som vanligt klockan 9 men stänger klockan 18. Under veckoslutet är biblioteket, inklusive tidningsrummet, helt stängt.
– Jourbiblioteket svarar i telefon på tel. 531 411, och vi försöker hjälpa till med era ärenden så gott vi kan. På vår hemsida www.bibliotek.ax lägger vi ut ny information kontinuerligt, säger Gustafsson-Lindvall.


Inbesparingar
Att satsningen på ny teknik på sikt kan ge en del inbesparingar är något som finns med i bilden. Enligt Eva Gustafsson-Lindvall ser politiker över allt gärna att man kan rationalisera och den nya tekniken finns redan på en del håll i Sverige, men till exempel också i det nya stadsbiblioteket i Åbo.
– I Stockholm kommer man att ta systemet i bruk både centralt och i alla filialer.


Vill hänga med
Initiativet i Mariehamn kommer från biblioteket självt.
– Vi är ju en tämligen modern institution och brukar hänga med i det nya, säger Eva Gustafsson-Lindvall.
Meningen är dock inte att rationalisera bort någon personal. Det finns mängder med andra uppgifter som man kan ta sig an även om en del av bokhanteringen nu helt överlåts åt låntagarna.
Och ingen skall heller påtvingas det nya systemet. Ifall någon vill möta en människa i stället för en apparat så kommer den egentliga utlåningsdisken fortfarande att vara bemannad och man kan få hjälp också på traditionellt sätt med lånebestyren.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax