DELA

Proffspianist ger Mariehamnskonsert

I London var hon elev för pianister av världsklass under många års tid. Nu gästar proffspianisten Sinikka Holma-Peets Åland, för att ge en konsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn. – Det är en unik konsert. Jag har valt låtarna mycket omsorgsfullt. Jag vill beröra, säger Holma- Peets till Nya Åland.
– Det ska bli så roligt att komma till Åland. Jag har aldrig varit där förut. Det känns som att åka utomlands, säger Sinikka Holma-Peets i telefonen.
På tisdag kväll ska hon ge en pianokonsert i S:t Görans kyrka i Mariehamn. Idén om att komma till Åland fick hon av en slump.
– En vän till mig nämnde att han skulle resa till Åland för att fiska. Då slog det mig att jag gärna skulle vilja göra en konsert där.
Om konserten berättar hon att hon att det blir mycket spansk musik.
– Vissa musiker väljer att begränsa sig till en kompositörs verk. Jag föredrar att rikta in mig på ett lands musik. Det ger variation tycker jag. Jag kan blanda klassiskt, folkmusik och modernt om jag vill. Den här konserten fokuserar spansk musik, men jag kommer även att spela annat, så som Rahmaninov, Bach och Chopin. Att huvudfokus är spanskt beror på att jag älskar spansk musik. Jag upptäckte den på 1980-talet då jag besökte en internationell konferens för pianister. Sedan dess har jag inte kunnat släppa den, säger Sinikka.

Spansk musik berör
Sinikka berättar att många förknippar spansk musik med flamenco. Men det är inte flamenco hon avser med ”spanskt”.
– Den musik jag spelar är egentligen mer genuint spansk än flamencon. Äkta spansk musik är mycket mer influerad av österländsk musik än man kan tro. Det beror på att Spanien var muslimskt under 700 års tid.
Att välja ut stycken till konserten har inte varit lätt. Det finns för mycket bra musik. Och den ska väljas med känsla, menar Sinikka.
– Fantastiskt med spansk musik är att den innefattar så många olika stämningar. Varje stycke skulle kunna delas i mindre stycken, som vart och ett för sig berättar något. Den är rytmisk och den berör. Ibland har jag till och med sett män gråta till den här musiken.

Studerat för proffs
Sinikka Holma-Peets tog sin examen vid Sibeliusakademin. Det innebar dock inte en punkt för hennes studier. Tvärtom fortsatte hon att studera i London under många års tid.
– Jag lärde mig oerhört mycket av det. Jag spelade för en man som var verksam professor vid musikhögskolan där i 61 år. Som 90-åring höll han fortfarande konserter. Jag fick otroligt mycket undervisningstimmar och många tillfällen att ta del av världsberömda solisters och symfoniorkestrars konserter. Professorernas hem blev som mötesplatser för konstnärer och musiker. Jag lärde mig mycket av att samtala med så många musiker, berättar Sinikka.

Även barn
Sinikka Holma-Peets är förväntansfull inför tisdagens konsert. Hon säger att hon tror alla kan ha glädje av att komma och lyssna – även barn.
– Att kommunicera med publiken är det viktigaste för en musiker. Med min musik talar jag rakt ur mitt hjärta. Jag önskar att publikens hjärta svarar mig, avslutar hon.

LINNEA TILLEMA

linnea.tillema@nyan.ax