DELA

Primitiv dödsmetall i en stuga i norra stan

I en stuga i norra stan övar två band. I taket finns tomma äggkartonger och för fönstren hänger tjocka mattor, allt för att dämpa studset.
Stugan är Gunnar Sydéns föräldrars.
– De råkade ha det här stället utan att behöva det. Jag fick ta över det för sex år sedan nu, säger Gunnar Sydén.
Just nu är stugan nystädad.
– Det började se hemskt ut så vi fick göra ett ryck. Nu är det bra igen.


Isolering
I stugan övar två band: The Sunshine Boys som säger sig spela primitiv dödsmetall och Bourbon Black som definierar sin musik som bredbent gubbrock.
– Vi spelar musik på som skall spelas på hög volym. Det skulle nog inte vara möjligt att öva i en lokal i till exempel en hyresfastighet, säger Gunnar Sydén.
Eftersom banden ibland också spelar in musik i lokalen är det viktigt att ljudet inte skräller mot väggarna. De har isolerat med mattor på golvet och för fönstren. Taket är täckt av tomma äggkartonger.
– Vi frågade Park om de kan sätta undan äggkartonger åt oss. Sen glömde vi bort det och när vi frågade fick vi en massa äggkartonger på en gång. De tar bort lite av det vassaste studset.


Ordningsregler
De har frågat de närmsta grannarna om de störs. Det gör de inte.
– Är man ute på gården hörs det lite, men ingen blir störd av det vad vi förstått.
Å andra sidan är de noga med att öva på rimliga tider.
– Det är viktigt med en egen replokal, att man kan öva när man känner för det, fast mitt i natten. Men vi övar aldrig mitt i natten utan brukar hålla oss till de allmänna ordningsreglerna och slutar spela vid 22-tiden, säger Thomas Hartvik.
Toa finns i huset bredvid, över huvud taget är det en bra replokal.
– Det är bra att det blivit en diskussion om replokalerna och att de fattas. Man kan inte vara hur många som helst om samma replokal, det är lite känsligt det där med att låna varandras grejer, säger André Öhman.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax