DELA

Presidenten överraskades med teater

Under president Tarja Halonens besök på Åland i samband med Mariehamns jubileumsfirande bjöd landskapet på en liten överraskning i programmet.
Presidenten visste att hon skulle äta middag på GE-villan, men när hon anlände fick hon också en guidad tur av teatersällskapet bakom Segelkungen.
– Vi kunde inte berätta om det tidigare för det var meningen att hon skulle överraskas, berättar Robert Liewendahl som mötte sällskapet på trappan, utklädd till sin släkting Åke Liewendahl, en gång styrman på Gustaf Eriksons segelfartyg Viking.
Robert Liewendahl inledde med att berätta om Gustaf Eriksons liv, sedan ringde han på en klocka för att kalla på familjen själv: Gustaf Erikson (Christian Ekström), Hilda Erikson (Katarina Gäddnäs) och sonen Edgar Erikson (Jonas Danielsson).
– De spelade upp en scen för presidenten och gästerna. Historien blir så mycket mer levande när man kan göra det på det här viset.


”Presidenten intresserad”
Presidenten var väldigt intresserad av Gustaf Eriksons liv och kände till mycket om honom från tidigare, berättar Liewendahl.
– Hon var också väldigt intresserad av konsten i GE-villan.
Efter den korta föreställningen bjöd skådespelarna presidenten att stiga in i GE-villan för en kort rundvandring, där Robert Liewendahl berättade vidare om husets historia och Gustaf Eriksons familj och överräckte sedan tillsammans med skådespelarna blommor och gåvor till presidenten till minne av besöket.
– Presidenten gav sedan blombuketten till Katarina Gäddnäs som uppskattning, berättar Liewendahl.
Vid middagen medverkade runt 30 personer, bland annat Sveriges generalkonsul med make och Rysslands konsul med maka.

Sara Othman