DELA

PQR: s bok får stort statligt pris

En av statens statspriser 2014 beviljas Jan Kåhre (bilden) och Nora Kitinmäki för verket ”Detta är en bok”.
Undervisnings- och kulturministeriet beviljar varje år de statliga prisen för informationsspridning, på inrådan av delegationen för informationsspridning. I år beviljas åtta statliga pris.
Motiveringen lyder:
”En bok är bara vatten, luft och ljus”. Så sägs det i ett citat ur boken på dess bakpärm. Författaren och illustratören har gjort ett fantastiskt arbete med att ge ut denna bok, som riktar sig till lite äldre barn, som redan passerat åldern då man intresserar sig för enbart sagor. Just för denna åldersgrupp finns det förvånansvärt få faktaböcker. Denna bok fyller detta tomrum och detta med råge. Man kan utan att överdriva säga att den är suverän i sitt slag. Det gäller såväl innehållet, språket som illustrationerna. Dessutom underskattar den inte sina unga läsare, utan tvärtom utmanar dem.
Innehållsmässigt lär sig läsaren bland annat hur pappret tillverkades förr och hur det produceras nu, hur cellulosan är uppbyggd av atomer eller hur man trycker böcker. Man lär sig också nya begrepp som att en vira är ett nät för att torka cellulosamassan eller att cellulosafabriken har en barktrumma.
Men inte nog med att boken förmedlar kunskap! Den lär också ut olika färdigheter som anknyter till en bok: hur man kan tillverka papper hemma, hur man kan plantera en tall, hur man kan trycka med en potatis (och vissa bilder i boken är tryckta just så), att man kan göra offsettryck hemma, hur man själv kan binda en bok eller tillverka bokpärmar och så vidare.” (ke)