DELA

Poetry Slam slår till igen

Den åländska bokmässan och Poetry Slam går hand i hand.
Så också i år. På lördag blir det en högljudd poettävling i Pommerns restaurang.
Nytt för i år är – ingenting alls.
Upplägget är så bra att arrangörerna inte har någon orsak att ändra på det, säger Carina Karlsson i Ålands litteraturförenings arbetsgrupp.
Det betyder att den poet som vill testa hur långt orden bär kan anmäla sig på plats. Den som vill ha en snabbkurs i mikrofonteknik med Elisabeth Ekman ska gå till Pommern klockan 18, en timme innan tävlingen inleds. Utöver det krävs att deltagarna har tre egenförfattade texter med sig. Eller så kan de improvisera. De läser en text åt gången.
Kan texterna vara hur långa som helst?
– Vi har aldrig haft nån tidsgräns. En gång släpade vi dit en klocka men vi behövde aldrig använda den.
Den poet som blir långrandig riskerar att buas ut av publiken. Jurygrupper poängsätter prestationerna och den deltagare som får flest poäng vinner.
– Man får poäng för hela sitt sceniska framträdande men man får inte ha någon rekvisita utöver textpappret.
Vad vinner man utöver äran?
– Priserna är traditionsenligt en bunt poesiböcker. Vinnaren får välja tre, tvåan tar två och trean får en bok. Och vinnaren blir inbjuden till vår litterära bakficka nästa år.
Vad händer mer på Slamen?
– Det behövs inget annat, poeterna är ju underhållningen. Det är mycket liv när de uppträder, det både buas och hurras. I fjol läste Slam-mastern Icke Hancock brukspoesi ur broschyrer från försäkringskassor och livräddningssällskap. Han ska visst hitta på nåt i år igen.

Patrik Dahlblom