DELA

Plötsligt kom hettan, sedan akvarellerna

Förra gången Isa Hällström ställde ut sina akvareller i Mariehamn var det isen och vargavintern som gick som en röd tråd genom motiven. Det var för ett halvt år sedan, på Fäktargubben.
Nu är hon tillbaka på Galleri Lugn & Ro och den här gången var det hettan som drev fram bilderna.
– Allt är målat i sommar, i sista minuten och under värmeböljan. Det var hettan som gjorde att det blev som det blev, berättar Hällström.
Men inte bara motivet påverkades av värmen, när det handlar om akvarellkonst spelar de praktiska omständigheterna ofta en avgörande roll för resultatet.


Allt händer snabbt
Som redskap har hon bland annat använt tandborste, träpinne, hushållspapper – och sprayflaska. Hällström betonar det lekfulla och impulsiva i arbetet med akvarell, om konsten att utnyttja ögonblicket.
– Hettan gjorde att pappret torkade extra snabbt, jag blev tvungen att ta till en duschflaska för att hålla det blött. Allt händer snabbt när det handlar om akvarell.


Tiden ändrar verket
Men att det händer snabbt betyder inte att konstnären snabbt är nöjd.
– Jag brukar kunna måla 20-30 stycken innan jag får fram en som duger.
En annan gång gör tiden att den målsättning som fanns från början och som snabbt skulle förverkligas glöms bort. När den ursprungliga tanken är glömd kan konstnären hitta nya möjligheter i verket.
– Någon gång har jag låtit en misslyckad målning ligga på ett bord och sett den från en annan vinkel, plötsligt har den blivit något helt annat.


Snabba klipp
Isa Hällström kallar sin utställning ”Klippklipp” efter det genomgående motivet av klippor och skrevor.
– Det är klipp av klipp, detaljer ur klippor. Jag har alltid älskat klippor, att springa på klippor och måla klippor.
Isa Hällströms utställning har vernissage på söndag som en del av Konstrundan, vilket betyder att hon finns på plats i Galleri Lugn&Ro vid Eckerö Post- och Tullhus mellan 12 och 18. Utställningen pågår under augusti månad.

Sara Othman