DELA

Platt porträtt av världens största svindlare

– Man lyckas locka till en del skratt (som när Max Forsman ger bankdirektören en åländsk dialekt), men lite eftertanke och känsla, vilket är synd, skriver Jens Finnäs som sett pjäsen på Svenska teaterns nya scen Den lilla Skillnaden i dagens Nyan. (på bilden Thomas Backlund, som Madoff, och Hanna Raita-Aho.)

Arn-Henrik Blomqvist tar sig an finansvärldens ändlösa girighet på Svenska teatern i Helsingfors. Temat är intressant, men slutresultatet ganska förutsägbart.
Sextiofem miljarder dollar. Försök greppa den summan. Det är nästan dubbelt så mycket som Nokias totala tillgångar. Den skulle finansiera Finlands nuvarande utvecklingsbistånd i över femtio år.
Det är så mycket pengar den amerikanska finansmannen Bernard Madoff klarade av att försnilla från investerare över hela världen innan han till slut åkte fast år 2008 och dömdes till 150 års fängelse.

– Det hade funnits alla möjligheter att fördjupa sig i de här frågorna, men istället utmynnar pjäsen i ett tämligen platt porträtt av världens största svindlare, skriver Jens Finnäs som dock berömmer ålänningen Bo Söderlunds scenografi till pjäsen.

Läs hela recensionen i dagens. måndagens, Nyan.