DELA

Pilgrimsfärd till fest på Kökar

Åländske Olle Strömberg följer för tillfället en pilgrimsresa mellan Norrtälje och Kökar för att samla material till en tv-dokumentär.
Gruppen ror och seglar en Viksbåt av modell 1050 längs Kung Valdemars segelled på medeltida villkor.
Ekologisk kulturturism, ekumenisk naturupplevelse. Pilgrimsfärden ska ge deltagarna en upplevelse med tre dimensioner. De får uppleva havet, naturen, skärgården. De får följa Kung Valdemars och franciskanernas spår till Kökar och de får en andlig upplevelse genom de samlingar som hålls av prästerna ombord och av Franciskusfesten.
– Deltagarna är bland annat präster från alla möjliga trossamfund, här är alla lika goda att sitta vid samma bord, berättar Strömberg som följer sällskapet på Viksbåten från Norrtälje till Kökar och sedan också deltar i årets Franciscusfest mellan fredag och söndag.
Allt har gått bra hittills, enligt Strömberg.
– Vädret var eländigt på Ålands hav i lördags. För tillfället ska vi precis ta i land på Björkör, så i tidtabellen är vi lite på plus. Kökarfjärden kan bli lite besvärlig, men de klarade det på medeltiden så nog måste ju vi klara det också.

Kopia av fornfynd
Den så kallade Viksbåten är en kopia av det fornfynd från Vik som hittades i Söderby-Karl i Norrtälje 1898. Det är skeppare och ägare Lennart Widberg som har ritat och byggt båten 2002, den har använts i ett flertal kortare pilgrimsseglatser tidigare.
– Det här är nog en av de längre färderna som har gjorts med båten, berättar Strömberg som haft dokumentären i bakhuvudet i över ett halvt år efter ett tips om seglatsen från en bekant.
För vem han filmar kan han ännu inte säga.
– Det kommer att ta ungefär ett halvår att klippa och redigera materialet och sen kommer dokumentären att visas på tv, men mer än det kan jag inte säga i detta skede,
Den som är nyfiken på Viksbåten kan se den i hamn i Kökar från fredag till söndag, då sällskapet påbörjar sin rofärd tillbaka till Roslagen.

SARA OTHMAN
sara.othman@nyan.ax