DELA

Pianon behöver både stämmas och servas

– Att köpa ett piano och bara stämma och spela är som att köpa en ny bil och bara tanka och köra, säger pianioteknikern och pianostämmaren Jarkko Peltola (bilden) som på torsdag och fredag gick igenom ett stort antal flyglar och pianon på Åland.
– Lika väl som en bil behöver ett piano regelbunden service, säger han.

Jarkko Peltola kommer ursprungligen från musikkommunen Kaustby i Österbotten, men är bosatt i Helsingfors och arbetar som lärare vid den treåriga pianostämmarutbildning som finns vid Arlainstitutet i Esbo. Där har han själv också fått sin utbildning som han ytterligare kompletterat med studier hos kända pianotillverkare i Österrike och Japan. Han är också diplomerad konserttekniker och kallas därför ibland in för att se till att flyglarna är i skick inför viktigare konserter.
– Men mest jobbar jag nog som lärare. Med pianoservice sysslar jag på min fritid, säger han.
Besöket på Åland är Peltolas första och han säger att han riktigt njutit av att få åka runt i landskapet.


Bristande service
Orsaken till att Peltola kallats in är att många flyglar och pianon på Åland under många år inte fått de service som de borde ha, med den följd en del är i rätt dåligt skick. Det är kantor Judit Deáki i Mariehamns församling och Siv Ekström, t.f. rektor för Ålands musikinstitut som letat rätt på Peltola som under två dagar besökte de flesta faståländska kommuner för att granska pianon och flyglar i kyrkor, församlingshem och andra institutioner, som lagtinget, Medis och musikinstitutet.
Under det här besöket varken stämmer han eller ger någon annan service.
– Jag kontrollerar instrumenten, skriver en rapport om vad som behöver göras och ger senare en offert på arbetet, säger Peltola.


Nötta hamrar
När Nyan träffar honom har han just börjat granska en av musikinstitutets två flyglar. Det är ett instrument av märket K. Kawai som han är väl förtroget med eftersom han praktiserat just hos Kawai i Japan. Undervisningsflygeln har några tiotal år på nacken och enligt Peltola märks det att den inte fått någon service på länge. Dels är det en hel del damm i den och dels är hamrarna mycket nötta.
– Se här säger han. Hamrarna som slår an mot strängarna borde ha en äggform, men de här är kantiga. Det visar att flygeln länge varit i flitig användning.
De instrument som Peltola sett under sin rundtur har nog blivit stämda genom åren, men bara det räcker inte om man vill hålla dem i gott skick.


Som med bilar
– De måste också få regelbunden service, säger Peltola
Hur ofta då?
– Ett piano i ett privat hem borde få service en gång om året, men ett som används i musikutbildningen borde servas två gånger, i början av höstterminen och i början av vårterminen.
Enligt Peltola är miljön viktig för ett piano eller en flygel.
– Temperaturen är viktig, men alldeles särskilt att luftfuktigheten hålls jämn.
Att inte ställa pianon mot ytterväggar är kanske något som de flesta känner till, men det finns också annat att beakta.
– Men de mår inte heller bra av att stå i solen och golvvärme och pianon är inte heller någon bra kombination. Till all lycka finns det numera rätt enkla apparater som kan monteras direkt på instrumenten och som håller luftfuktighet och temperatur jämna, säger han.


Olönsamt renovera?
I Margaretagården i Mariehamn har man golvvärme och där finns också det piano som är i sämst skick av dem som Peltola hann kontrollera på torsdagen.
– Det är en Niendorf, ett instrument av gott märke, men pianot är redan gammalt och i ett sådant skick att den måste grundrenoveras och jag ifrågasätter nog om det alls lönar sig, säger han.

Återskapa gammalt
Rent allmänt konstaterar Jarkko Peltola att man nog med en grundrenovering kan få spelbara instrument, men att man måste vara medveten om vad som är möjligt.
– Om man grundrenoverar ett hundar år gammalt piano så kan man ändå bara återskapa det instrument som det vara för hundra år sedan. Man får inte ett som motsvarar dagens nivå och krav.
– Och om ett gammalt piano är värt kanske 1.000 euro så måste man ju fråga sig om det är värt att lägga ned flera hundra euro på att sätta det i skick.
I samband med att Jarkko Peltola ger instrumenten service stämmer han dem också. Det måste alltid göras eftersom intoneringen bara kan göras på ett stämt instrument. Därför är det också rationellt att syssla med både pianostämning och det tekniska.
– Bra är om man ingår ett avtal om regelbunden service, konstaterar Peltola.


Örat anpassar sig
Mer än i institutionerna slarvar man kanske i privata med med att ge sina pianon service och det tycker Peltola är lite synd.
– Det är ju så att det mänskliga örat småningom anpassar sig också till ett ostämt instrument och särskilt när det gäller barn och unga tycker jag att det är illa. Det kan också leda till unga inte vill öva tillräckligt hemma om de i sin utbildning kan spela på ett bra och välstämt instrument men sedan har ett ostämt piano hemma.
Hur är det då att syssla med det du gör?
– Jag trivs väldigt bra. Jag gillar flyglar och pianon eftersom de är helt igenom mekaniska instrument. Jag ser mig väl lite som en mekaniker. Men en av mina elever tyckte att en pianostämmare också var som en präst som besöker människor i deras hem, någon som de kan prata med. Emellanåt blir man ju också, liksom prästerna, bjuden på kaffe, säger Jarkko Peltola med ett leende.
– En pianostämmare har nog också en social funktion, funderar han.
När Jarkko Peltola själv musicerar är det dock mest på fiol.
– Jag kommer ju från Kaustby och spelar där varje sommar. Däremellan är jag med i gruppen Spelarit i Vanda som gillar att spela just Kaustbymusik, berättar han innan han ger sig iväg mot Finström och flygeln på Breidablick.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax