DELA

Pauliina på Amos Andersons museum

Pauliina Turakka Purhonen, uppväxt i Finström, är aktuell med en ny utställningen som öppnar på Amos Andersons konstmuseum i Helsingfors den 1 april.
I den retrospektiva utställningen Stygn och drag visas konstnärens mest centrala målningar och skulpturer från en period på drygt tio år från 1990-talets slut fram till idag. Den omfattande utställningen visas både i utställningshallen och i museets andra våning.
I ett pressmeddelande presenteras konstnären och hennes verk så här:
”Pauliina Turakka-Purhonens motivkrets går i huvudsak tillbaka på bildkonstens traditionella teman, porträtt och stilleben, som hon ger nytt liv. Hon avbildar gärna personer från sin närmaste krets, påfallande ofta också sig själv. Självporträtten avspeglar dels inre känslor och dels situationer som ligger på ytan, humorn och självironin inte att förglömma.
De realistiskt porträtterade personerna förefaller ibland vara försjunkna i tankar. De är nästan påtagligt kroppsligt närvarande, men samtidigt fjärran och onåbara.Stillebenen kombinerar däremot vardagens trivialiteter, rättframt och oförställt, skriver museet i ett pressmeddelande.
Textilskultpurernas motivkrets går till stora delar tillbaka till de medeltida figurerna i Finströms kyrka på Åland, Turakka Purhonens barndomsmiljö. De skickligt och detaljerat utförda broderade verken har en stark handarbetsprägel. Konstnären gör sina egna tolkningar av Bibelns berättelser och de heliga legendernas arketypiska värld.
I skulpturerna kan man se drag av bland annat både henne själv och av hennes man Kalle Turakka Purhonen. En ny figur, en hemlighetsfull, flerögd Mårra presenteras också i utställningen. Figurens mörka uppsyn kikar fram också i Turakka Purhonens senaste målade porträtt.”


Konstbok
I samband med utställningen publicerar Parvs Publishing tillsammans med museet en bok om Pauliina Turakka Purhonens konst. Bokens grafiska design är av Minna Luoma, största delen av fotografierna är tagna av Jussi Tiainen och essän är skriven av Juha-Heikki Tihinen.
Allmänna visningar av utställningen är det på svenska måndagar klockan 16.30 till och med 30 maj och på finska onsdagar klockan 17.30 till och med 25 maj.Pauliina drar egna söndagsateljéer 17 april och 15 maj klockan 11–14 i vilka deltagarna invigs i konsten att teckna dockporträtt. Ateljéerna är öppna för alla. q