DELA

Påskpaus med hantverk och kultur

Kulturfolkets och hantverkarnas andra Påskpaus lockade både ålänningar och turister.
Påskpausen som nu ordnades för andra gången är en vårlig version av Konstrundan, där konstnärer och hantverkare öppnar sina dörrar för allmänheten.
Bland tjugotalet deltagare fanns också restauranger och butiker. Till exempel Judys keramik som hittat ett nytt hem i Jomala efter att Emmaushuset i Mariehamn revs.
Innehavaren Judy Kuitunen hyr 240 kvadratmeter i den gamla slakteribyggnaden i Gölby.
– Jag är jätteglad över den här lokalen. Det fanns dom som trodde att det inte skulle funka men den ligger bara tolv minuter från stan och sex minuter från Godby.
Ett problem som hon genast tog itu med när hon flyttade in var lukten som dröjt sig kvar i byggnaden sen slakteritiden. Hon kände hur den snabbt satte sig i kläderna. Så hon täppte till golvbrunnarna som ledde till gamla avlopp med tyg, plast och silvertejp, och när värmepumparna torkat lokalen var lukten borta.
Lokalen blev något av en nystart för henne. Den är sparsamt inredd jämfört med Emmaushuset. Judy vill att det ska kännas som att komma in i ett galleri med vintagekänsla, med vackra föremål som ögat kan vila på i stället för mängder av prylar som tävlar om uppmärksamheten.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom