DELA

På hedrande fjärdeplats i körtävling

Mariehamnskvartetten fick en ny fjäder i hatten när man i hård konkurrens placerade sig på en fjärde plats i den nationella delen av Leevi Madetoja-tävlingen i Esbo i lördags. Kören hörde också till dem som fick sjunga vid tävlingens galakonsert.
Madetojatävlingen som uppkallats efter tonsättaren Leevi Madetoja hålls vart femte år och är den enda regelbundet återkommande körtävlingen i Norden. Årets tävling hade samlat totalt 30 körer varav 18 deltog i den nationella delen där Mariehamnskvartetten tävlade.
Segern i den nationella tävlingen gick till Porin Mies-Laulu från Björneborg på andra plats kom Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat ”Jussit” från Sydösterbotten, på tredje plats kom Joensuun Mieslaulajat och på fjärde plats alltså Mariehamnskvartetten.

Fjärdepris
Enligt Mariehamnskvartettens dirigent Tom Björkman hade det funnits lite delade meningar i juryn kring tredjepriset och man löste frågan genom att också dela ut ett fjärdepris på 300 euro till kvartetten.
Den internationella tävlingen där tolv körer deltog vanns av Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan laulajat, från finska handelshögskolan i Helsingfors. På andra plats kom Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor från Estland och på tredje plats kören Gradski zbor Brodosplit från Kroatien.

Femton minuter var
Tom Björkman berättar att körerna hade 15 minuter på sig att visa vad de gick för. Drog man över tiden så blev kören diskad.
Ett stycke av Leevi Madetoja var obligatoriskt, den här gången hans ”Ilta”. Utöver det skulle man sjunga ett stycke av en samtida inhemsk tonsättare.
– Vi valde att sjunga två stycken ur Jaakko Mäntyjärvis ”Fyra baskiska sånger” och utöver det även folkvisan ”Dunkom” och ”Tre sånger om kärleken” av Nils-Erik Fougstedt, berättar Björkman.

Sjöng på galakonsert
– Det som verkligen gladde oss var att vi fanns bland de sex körer som blev utvalda att sjunga på galakonserten. Juryn valde alltså oss och inte bronsmedaljörerna ur den nationella klassen, säger Björkman.
På galakonserten uppträdde kören med ”Dunkom”.

”Gav blodad tand”
Det var andra gången som kören deltog i Madetojatävlingen och Björkman utesluter inte att man kan vara med också om fem år.
– Visst gav det här blodad tand, säger han och tillägger:
– Man kan förstås ha olika åsikter om huruvida man kan tävla i musik men en sak kan man konstatera och det är att det är ytterst nyttigt när man skall instudera nya stycken.

Vårkonsert i maj
På väg till Esbo hann kören på fredag kväll också ge konsert i Borgå. Där ledde både Björkman och meddirigenten Guy Karlsson kören.
Den 12 maj blir det traditionell vårkonsert i Mariehamn och då finns det möjlighet att, utöver traditionella vårsånger, få höra också tävlingsprogrammet.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax