DELA

På en kul-tur med sång och musik

– Vi skall ta vara på de tillfällen att fira som vi har.
Det sade kantor Kaj-Gustav Sandholm när han på söndag kväll just blivit klar med en hel kulturdag i Jomala församling, en ”kul-tur”. (På bilden flickkören Oktaven.)
På söndagen firades Ålands flaggas dag och det var också fröet till den kulturdag som Kaj-Gustav Sandholm initierade och genomförde.
– Tanken var att lyfta fram vår flagga som en viktig symbol.


Festhögmässa
Det resulterade bland annat i en utställning i församlingshemmet där elever i Vikingaåsens och Södersunda skolor visar färggranna teckningar. Flaggan fanns också på hedersplats i den välbesökta festhögmässa som inledde dagen. Där medverkade Oratoriekören, barnkörerna Dominanten och Kvinten, sopranen Elina Granlund och trumpetisten Sandra Sundblom.
Barnkörerna medverkade också vid kyrkkaffet i församlingshemmet.
På kvällen fick De gamlas hem besök. Flickkören Oktaven framförde stycken ur musikalen ”Hemligheten” och Siv Ekström och Elina Granlund spelade folkmusik på fiol till Sandholms ackompanjemang på tramporgel.


Kul-tur-kväll
Kul-turen gick sedan vidare till kyrkan på kvällen Sandholm hade dukat upp med mera sång och musik: Oktaven, S:t Olofs kyrkokör, Therese Karlsson, Alina Sandqvist, Ida Kronholm, Elina Granlund, Siv Ekström, Sandra Sundblom och Sandholm själv medverkade. Matts Stenlund läste mellan musiknumren texter av Valdemar Nyman.
Bland det som framfördes fanns flera kompositioner av Jack Mattsson.


Konstutställning
Under hela dagen kunde man i Tornkyrkan se en utställning med bildkonst av Stig Petrone och skulpturer av Kari Niskanen.
Utställningen med skolelevernas teckningar kan se i församlingshemmet hela denna vecka och flyttar sedan till kommunbiblioteket.

TEXT OCH FOTO:

jan.kronholm@nyan.ax