DELA

Överdrivet ödmjuk debut

Petronella Wester har gett ut en cd: ”Sånger Från En Hemlig Trädgård” (cd) (ASOM 001)
Det är inte ofta man blir rörd av tacktexten i ett cd-häfte, men faktiskt händer det här.
Petronella Wester sammanfattar sina känslor så ödmjukt att man bara vill henne väl innan hon ens tagit en ton. Det är tack till vänner som har stöttat när hon tvivlat, till musiker som stått ut med hennes ”okunnighet och naivitet” och till familjen som hon inte skulle ha klarat skivan utan.
Allt kommer ofiltrerat från hjärtat och – men vänta litet, sångerna hon sjunger är någon annans!
Närmare bestämt Agnes Bergs (”det är en ära att ha fått Agnes förtroende att sjunga hennes sånger och jag hoppas att jag gör dem rättvisa”).
Bortsett från en låt signerad Lill Lindfors och Åke Edin är det här Westers tolkningar av Berg. Och hur mycket Wester än tycker att Berg skriver som Wester tänker så känns det som om Wester inte står på egna ben.


Bra för det mesta
Men det är klart, när Sinatra sjöng så minnesvärt om hur han gjorde det på sitt sätt i My Way så var det Paul Anka som skrev texten. Så hur låter de här sångerna?
Bra, för det mesta. Och varierat inom ramen för det som kan spelas på melodiradion eller nattradion. Det här är varm, sofistikerad och behaglig musik för vuxna.
Om ni anar vissa reservationer i ordvalet så anar ni rätt.
Ingen väntar sig ett schlagerparty med 2000-talets motsvarighet till En Man I Byrån, men Westers osjälviska inställning hörs för mycket i musiken. Hon tar inte för sig, som det väl heter nuförtiden, utan följer de proffsiga arrangemangen (för dem ger hon ålandsbekante basisten Jair-Rohm Parker Wells mycket av äran).
Jag Har En Dröm, till exempel, låter som gospel för folk som inte är kristna och där väntar man på att en starkare stämma skall rycka in och ta låten till ett högre plan. Men lyftet kommer inte.
Tror Du Att Deras Liv Har Vingar funkar på smakfullt utan att komma någonstans. När hon bjuder in en gästsångare blir det Björn Kjellman som inte tar i han heller.
Säkert slår det gnistor när Wester och Berg gör saker tillsammans. Synd att de gnistorna inte gick att fånga i studion.

PATRIK DAHLBLOM


redaktion@nyan.ax