DELA

Otrolig upplevelse på ny orgel

Saltvikskantorn Henryk Gwardak fyllde Uppsala domkyrka med toner i lördags.
– Det var en otrolig upplevelse att få spela en konsert på den nya orgeln, säger han.
Diplom organisten Henryk Gwardak berättar själv om konserten:
Det kom närmare 300 personer och jag satt vid spelbordet mitt i publiken. Domkyrkans volym är mycket stor vilket gjorde en ytterligare fantastisk känsla när den fylldes av orgelljudet.
Den nya orgeln är verkligen fin och modern. Den har många egenskaper och praktiska lösningar. För att kunna hantera en så stor piporgel har man nuförtiden datorer och elektronik som hjälper till och det är väldigt avancerad teknologi som används. Nytt för mig var att inte bara bänken utan hela spelbordet var justerbart på höjden.
Orgeln har 2.000 minnen till förfogande vilket underlättar registreringen under konserten. Man behöver inte ha någon assistent utan koncentrera sig enbart på musiken. Ljudet till spelbordet kommer från längre håll så att man hör likadant som publiken.


Ingen försening
Spelbordet är kopplat till piporna med fiberoptiska kablar så att klaviaturerna är lätta att spela på och det förekommer ingen försening. Detta är bättre system än trådlösa radiovågor som till exempel orgeln i domkyrkan i Lausanne har. För några år sen fick jag problem med just den orgeln under en konsert.
I Uppsala kan man till exempel spela in en hel konsert på ett minneskort om 2 gigabyte som man sätter in direkt i spelbordet. Sen kan man låta orgeln spela själv – sådant har jag aldrig sett förut.
Alla träpipor är gjorda av en äkta mahogny. Orgeln har två 32-fots stämmor och de längsta piporna är över 5 meter långa. När man stämmer den, behöver man inte ha någon som håller i tangenterna. Man får en valfri pipa att ljuda med hjälp av en fjärkontroll genom att trycka fram en sifferkod.
Orgeln är byggd 2008 av en italiensk firma, Fratelli Ruffatti. Den har ett flyttbart spelbord, fyra manualer, en utbytbar pedalklaviatur, 69 stämmor, 4065 pipor och 37 klockor. Orgeln har en enorm styrka tack vare många tungstämmor, bland annat en horisontellt riktad Trumpet en Chamade i soloverket med mycket högt lufttryck.