DELA

Otajt men helhjärtat på Solbacka

Alla de rätta ingredienserna finns där. Det är humor, kärlek och en invecklad intrig. Men framförandet på premiären var lite ”otajt”. Teaterensemblens spelglädje räddar dock pjäsen,  konstaterar Nyans recensent om ”Hemlighuset” med Västra Saltviks Väl på Solbacka. (På bilden Morgan Båskman, Bror Lundberg och Matias Cederberg.)


På 1990 – talet uppförde Västra Saltviks ungdomsförening flera farser på Solbackascenen. I söndags var det dags igen, den här gången för ”Hemlighuset”, en fars i två akter.
Textildirektören Ludvig Olsson (Bror Lundberg) har inte bara problem med spriten. Han sitter dessutom på ett stort parti osålda långkalsonger. Dessutom är han skyldig en nattklubbsdansös (Malin Nyholm) pengar. En privatdetektiv (Matias Cederberg) anlitas för att lösa problemet. Detektiven har dock en helt annan agenda ska det visa sig.
Alla de rätta ingredienserna finns där. Det är humor, kärlek och en invecklad intrig. Här finns de typiska karaktärerna – den bedragna hustrun, den unga mansslukerskan, en girig affärsman. Det springs i dörrar och kastas saker så det står härliga till.

För att en fars ska vara rolig måste det gå så snabbt att publiken rycks med. Det ska inte finnas tid för ifrågasättande av den osannolika händelseutvecklingen och luckorna i historien. Här är det är lite otajt. Repliker glöms bort. Tyvärr märks det att repetitionstiden har varit knapp. Kanske är det också premiärnerverna som spelar skådespelarna ett spratt.
Teaterensemblens spelglädje är det som räddar pjäsen.

Läs hela recensionen i tisdagens Nyan.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax

”Hemlighuset
Premiär på Solbacka i Saltvik, söndagen den 4 april klockan 19.
I rollerna: Bror Lundberg (Ludvig Olsson), Julia Lindström (Inez Olsson), Morgan Båskman (Svante Tonefjun), Emanuel Sanchez (Blomberg) och Matias Cederberg (Knut Gribb), Jonna Nylund (Bettan) och Malin Nyholm (Marlyn).
Regi: Ulf Schröder