DELA

Östersjökryss nytt inslag i Kobbaspelet

Året är 1933 och på barken L’Avenirs däck sitter Gustaf och Hilda Erikson med två av sina barn. I bilden finns utgångspunkten för den nya scen som Robert Liewendahl fogar till sommarens upplaga av ”Kobbaspelet”.
I går kunde han presentera årets spel i tidstrogen miljö på Pommern.
Förra sommarens Kobbaspel blev en publikmässig framgång, något som enligt producenten Christian Ekström uppfyllde det man hoppade på från början: att Kobbaspelet skulle kunna bli återkommande.
Nu repeterar man för säsong två som får premiär på Kristi himmelsfärdsdag, torsdagen den 13 maj.


Gripsholm på besök
Robert Liewendahl, som står för manus och regi, berättar att den nya scen som fogas till kallas ”Gripsholm-scenen”. Året är 1932.
– Den sommaren besökte atlantångaren Gripsholm Mariehamn. Hon kom från Göteborg där bland andra Greta Garbo stigit i land. I Mariehamn lade hon till för bara en halv timme och fortsatte sedan på en kryssning som tog henne jorden runt.


Östersjökryssningar
Enligt Liewendahl bjöds skeppsredaren Gustaf Erikson ombord under det korta uppehållet i Mariehamn och det var Gripsholms besök som gav honom idén till de segelfartygskryssningar med L’Avenir i Östersjön som han inledde följande sommar. L’Avenir hade varit skolfartyg i Belgien och kunde därför ta hela 70 passagerare i hytt.
– Bilden av den eriksonska familjen på L’Avenir är tagen mellan Sandhamn och Stockholm, säger Liewendahl.


Bygger på bok
Han berättar att han använt Eero Koivistoinens bok om Gustaf Erikson som underlag för sitt manus.
– Boken är översatt till svenska av min svåger Ralf Friberg och där ingår också bilden från L’Avenir.
Enligt Liewendahl är Kobba klintar en utmärkt plats för en scen med Gustaf Erikson.
– Han följde med sina fartyg ut till kobbarna och vinkade av dem.


Nya rollinnehavare
En av de fyra tidigare scenerna i spelet har Liewendahl omarbetat så att den skall passa bättre ihop med den nya scenen. Nya rollinnehavare i årets upplaga av spelet är Linn Weman, som tidigare bland annat varit med i ”Stormskärs Maja” på stadshusscenen och Jonas Danielsson, som i vår spelat Jean i ”Fröken Julie” på Alandica. Christian Ekström och Mattias Henderson var med i fjol.
För dräkterna står Lena Andersson från Teaterföreningen i Mariehamn och Kobba klintars vänner. Johanna Dahlgren och Christian Ekström är arrangörer.
Repetitionerna har pågått i tre veckor nu ute på Kobba klintar.
– Det är ett måste i det här fallet att repetitionerna görs på plats, säger Robert Liewendahl.
Efter premiären planerar man att ge ett tjugotal föreställningar fram till juli.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax