DELA

Östersjökonsert blev en succé

Vädret hade inte kunnat bli bättre i lördags då 2000 personer gästade Andersudde för att se den åländska eliten inom klassisk sång uppträda i en konsert till förmån för Östersjön.
Själva konserten hade knappast heller kunnat bli mycket bättre. Publiken bjöds på högklassiga framträdanden rakt igenom.
Ett mäktigt arrangemang bjöds ungefär 2000 personer på då de gästade konserten ”Åländska röster för Östersjön” på Andersudde söder om Mariehamn i lördags. Konserten började klockan 19.30, men redan klockan sex började bussar köra skytteltrafik ut till Andersudde med gästerna. Både Williams och Sundqvists buss var chartrade från Mariehamn och man såg även någon utländsk buss skymta förbi på väg ut till Järsö.
Väl framme på Andersudde fylldes arenan snabbt. Förutom de fasta läktarna hade stolar ställts ut på det som vanligtvis är en tennisplan och inte en stol verkade stå tom. På långsidan där scenen hade byggts upp fanns förståeligt nog några tomma rader, men hade man suttit där hade man ändå inte kunnat se scenen ordentligt.

Magisk kväll
I ensemblen som uppträdde under kvällen ingick Therese Karlsson, Dan Karlström, Jenny Carlstedt, Christian Juslin, Mikael Fagerholm, Annika Sjölund, Freja Frisk och Frida Jansson. Åke Hillar spelade trumpet och Marcus Boman var kvällens pianist. Dessutom medverkade Mariehamnskvartetten. Konferencier var Erik Hemming.
Styckena som framfördes var en salig blandning av visor, musikal och opera. Några sånger som verkligen gick hem hos publiken var till exempel ”Till havs” som Dan Karlström framförde, ”Anthem” i Mikael Fagerholms tappning, ett stycke ur Carmen framfört av Jenny Carlstedt och Mikael Fagerholm samt ”O sole mio” med Mikael Fagerholm, Dan Karlström och Christian Juslin som de tre tenorerna och den pampiga avslutningen ”Time to say goodbye” med solisterna Therese Karlsson och Dan Karlström. De sistnämnda sångerna fick stående ovationer.
Klockan 22.30 var konserten till ända och gästerna fick under en orange fullmåne vandra tillbaka till bussarna för att återvända till Mariehamn, alla en erfarenhet rikare efter en magisk kväll på Järsö.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA