DELA

Operahögskolans masterutbildning nästa för Frida

– Det är väldigt roligt. Jag sov inte på hela natten när jag fick veta det, säger Frida Jansson som i fredags togs in på magisterutbildningen vid Operahögskolan i Stockholm. Fyra kom in av drygt 130 sökande.

Länge har hon varit inriktad på att bli operasångare och nu får hon den skjuts som en högt ansedd utbildning ger. När Nyan träffar Frida Jansson är hon ännu smått upprymd av det besked som hon fick sent på fredag kväll.
Hon berättar att hon efter det sista sångprovet i fredags åkte direkt till båten hem till Åland där hon på lördagen skulle repetera för Mendelssohn-konserten i Alandica där hon var solist.
– Då visste jag ännu inte om jag kommit in men just när jag steg av båten i Mariehamn ringde en kompis som sett listorna som kommit upp på kvällen och berättade att jag kommit in. Det var fantastiskt. Jag kunde inte sova på hela natten!


En av fyra
Det är lätt att förstå att hon känner sig lite omtumlad. Det var mer än 130 sångare som sökte in till Operahögskolans tvååriga masterutbildning och av dem blev fyra antagna, två sopraner och två tenorer. Detta efter en mycket intensiv vecka med gallringar i flera uttagningsomgångar där mycket annat än själva sångförmågan också ställdes på prov eftersom det handlar om en operautbildning.
Och för alla hade veckan givetvis föregåtts av förberedelser under lång tid.


Nya möjligheter
För Frida Jansson innebär det här nya möjligheter att nå målet att bli operasångare.
– Det är en tuff bransch med hård konkurrens men det här är ett steg i rätt riktning, säger hon.
Hon konstaterar att Operahögskolan i Stockholm är en ansedd utbildning som ger bra kontakter.
– Jag har ju dessutom många vänner som går på skolan och det skall bli väldigt roligt att börja där.
Det handlar om en mångsidig utbildning med goda lärare. Utöver sången ingår sådant som scenisk träning, dans, fäktning, och – inte minst – att studera in hela operaroller så att man som färdigutbildad har en egen repertoar att presentera när man söker jobb.


Goda pedagoger
För Frida Jansson började utbildningen i Ålands musikinstitut. Hon hade Catherine Frisk Grönberg som lärare och berömmer henne mycket för den förmåga hon har att locka fram musiken i sina elever.
– Det handlar om att bli trygg och att våga, konstaterar hon och berömmer också Lena Hellström-Färnlöf som senare blev hennes sångpedagog i Stockholm..
Efter studentexamen stannade Frida kvar på Åland under ett år och fortsatte att studera för Frisk Grönberg. Sedan bar det, tillsammans med studiekompisen från musikinstitutet, Frida Österberg, av till en scenisk sånglinje vid en folkhögskola i Härnösand och sedan kom hon in på Kungliga musikhögskolan i Stockholm – medan Frida Österberg kom till Operahögskolan i Göteborg.


Kandidat i vår
Efter tre år på musikhögskolans musikerlinje med inriktning på klassisk sång blir Frida Jansson i vår klar med sin kandidatexamen.
Men allt har ju inte varit studier. Hon har hela tiden också sjungit, gett konserter och medverkat i olika musikprojekt. Förra sommaren hade hon en roll i Fänviken Opera i Jämtland med gästspel också på Drottningholm och för ett par år sedan var hon med i den nordiska tv-serien ”Mästersångarna” i FST5. I sommar är hon engagerad i Vadstena där man ger en nyskriven kulturpolitisk operett, ”Näsflöjten”, som i höst också skall ut på turné.
– Utbildning i all ära men man lär sig också mycket när man är ute och jobbar, säger hon.
I söndags var Frida Jansson alltså en av solisterna i Mendelssohns ”Lobgesang” i Alandica och på orgelfestivalen veckan efter midsommar få vi höra mer av henne. Då ger hon, tillsammans med Frida Österberg och Kaj-Gustav Sandholm, en konsert med musik av Händel och Mendelssohn.
I planerna finns också en konsert på Åland till hösten med en kompis från musikhögskolan, pianisten Ilnara Salavatova, som också ackompanjerade när Frida sjöng sånger ur Jenny Linds repertoar på musikmuseet i Stockholm i början av mars.
Samtidigt som Operahögskolan i Stockholm tog in nya studerande till masterutbildningen tog man också in sex nya studerande till skolans kandidatutbildning, noteras kan att Sofie Asplund där placerade sig på en av de två reservplatserna och att man på tisdagen meddelade att hon kommit in sedan man utökade antalet intagna till sju.

JAN KRONHOLM