DELA

Önningebyutställning i Tyskland

För första gången presenteras Önningebykolonin utanför Finland på en egen utställning.

Det sker i Dachau i Tyskland.
Det är Önningebymuseet som producerat utställningen ”Önningeby. Eine Künstlerkolonie auf den finnischen Ålandsinseln” i samarbete med Dachaus konstmuseum i Sydtyskland. Dachau som är mest bekant för sitt ökända koncentrationsläger var i tiden en betydande konstnärskoloniort.

– Det är genom medlemskapet i den europeiska federationen EuroArt som utställningen kommit till, berättar Kjell Ekström.

Önningebymuseet visar 72 verk ur sin egen konstsamling och två verk har inlånats ur privata samlingar. Sammanlagt 21 konstnärer finns representerade av kolonisterna och däribland ingår flest verk av Victor Westerholm, Edvard Westman, J.A.G. Acke, Hanna Rönnberg och Ida Gisiko-Spärck. Andra konstnärer som finns med i utställningen är till exempel Elin Danielson-Gambogi, Ellen Favorin, Elias Muukka, Helmi Sjöstrand, Dora Wahlroos, Elin Alfhild Nordlund, Améliè Lundahl och Eva Topelius-Acke.

Till utställningen utkommer även en katalog på svenska och tyska. Den innehåller bland annat en nyskriven text om Önningebykolonin av Kjell Ekström samt korta konstnärsbiografier.

Utställningen skall även visas i Schwaan i Nordtyskland under våren 2018. I Dachau pågår den från 3 november till 11 mars.