DELA
Foto: Joakim HolmströmVÄCKT INTRESSE Kjell Ekströms med en målning av önningebykolonisten Vivi Musterhjelm som visar bykärnan i Önningeby.

Önningebyfilm visad i Holland

Organisationen Euro Arts årskonferens avslutades i lördags i Katwijk i Holland. Organisationen som samlar konstnärskoloniorter var välbesökt med ledamöter från hela Europa som Ryssland, Frankrike, Tyskland, Schweiz, England, Ungern, Belgien, Norge och Holland.

På lördagen fick Önningebymuseet möjlighet att visa filmen ”Bland björkar, kor och paletter” i Katwijks stadshus. Filmen som i höst försetts med engelsk text fick ett varmt mottagande och väckte publikens intresse för för dem ett helt okänt örike. Flera museer beställde filmen och Dachaus konstmuseum förde fram önskemål om att få en utställning om Önningebykolonin till Tyskland.

– Om det går att finansiera skulle det vara fin reklam för Åland i södra Tyskland. Dachau var en av de viktigaste koloniorterna i Tyskland, säger Kjell Ekström vid Önningebymuseet som var med på konferensen.

Önningebymuseet kom med i Euro Art redan i slutet av 1990-talet, men medlemskapet har den senaste tiden varit passivt. Nu har organisationen fått ny fart med en ny verksamhetsledare. (jk)