DELA

Olycksdrabbad föreställning av ”Fröken Julie”

Föreställningen av Strindbergs ”Fröken Julie” på Alandica i lördags blev lite annorlunda. Hela tre olyckshändelser inträffade på scenen och regissören Robert Liewendahl är glad att ingen har fått några bestående men. (På bilden Petronella Wester och Jonas Danielsson.)
Robert Liewendahl berättar att föreställningen, som var tänkt som den sista, blev slutsåld. Men den kom att skilja sig en del från de nitton tidigare.


Hörseln försvann
Enligt Liewendahl började det med att Julie (Petronella Wester), som skall ge Jean (Jonas Danielsson) ett slag på kinden när han kysst henne, råkade träffa honom mitt på örat så att han i fem minuter inte hörde annat än ett pipljud.
– Jonas fortsatte dock att spela och klarade sina repliker med att läsa på läpparna. Sedan fick han hörseln tillbaka och verkar inte få något men av det.


Snubblade på mattan
Det andra som inträffade hände när Jean, efter att han och Julie älskat på köksbordet, skall bära iväg henne till sovrummet.
– Då snubblar han på mattan och båda ramlar i golvet. Ingen av dem skakade sig dock och Jonas kunde lyfta upp Petronella igen och bära in henne i sovrummet.


Nagel i ögat
Den tredje incidenten inträffade när Jean och Julie råkar in i ett handgemäng med varandra.
– Då träffade Jonas Petronellas öga med nageln på ett finger. Ögat började rinna så att publiken trodde att hon grät men hon insisterade på att få spela föreställningen till slut. Efteråt kunde man på akuten konstatera att Petronella fått en spricka på hornhinnan. Hon fick bedövningssalva och det bedöms vara en skada som skall läka av sig själv på några dagar.
Att man kunde genomföra föreställningen trots det inträffade visar, enligt Liewendahl, att det handlar om professionella skådepelare.


Tre gånger till
Nu har man också beslutat att ge tre föreställningar till av uppsättningen, den 28, 30 och 31 mars.
– De blir de absolut sista, säger Liewendahl.
På 20 föreställningar har pjäsen hittills setts av omkring 1.800 personer.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax