DELA

Olivia lät ljumma sommarvindar blåsa

”Låt det blåsa” hette estradpoeten Olivia Bergdahls uppträdande högt uppe på Getaklipporna vid Dånö lotsstuga. Och visst blåste det, men äntligen var vindarna sommarljumma och publiken som klättrat upp fick verkligen lön för mödan i Olivias världsmästarpoesi och åländsk folkmusik mot ett fantastiskt Norrhavspanorama.
Hon kom direkt från scenen på Peace & Love-festivalen i Borlänge och idag åker hon vidare som uppträdande poet till Almedalens politikervecka. Däremellan klämde alltså denna kvinnliga världsmästare i estradpoesi in Geta poesi och visa i sitt späckade sommarprogram. Till Åland har hon varit många gånger, hon minns inte om det är sex eller sju, men alltid i februari och mars i samband med litteraturdagarna. Det är första gången göteborgaren upplever Åland sommartid.
– Jag blev smått chockad över hur mycket folk det var på färjan.
Olivia Bergdahl kombinerar ofta sin estradpoesi med musik. På Peace & Love-festivalen uppträdde hon med den stråkkvartett hon samarbetat med en tid. Den hade dock inte möjlighet att komma med till Geta så en snabbt improviserad – och mycket lyckad – lösning blev trion Maria Johansson, Ida Kronholm och Filip Karlström. De tre unga ålänningarna hade inte heller spelat ihop som trio tidigare, men de träffades en stund före uppträdandet och drog genom några låtar inne i lotsstugan.
– Det får bli lite improviserat, säger Ida Kronholm så lugnt som bara rutinerade musiker kan säga en sådan sak.
Uppträdandet inleddes med musik och därefter varvades trions folkmusik med Olivias poesi. En dikt läste hon ackompanjerad av musikerna, den drog de också igenom en gång några minuter före start.
– Folk är så vana att kombinera text och musik, så ibland känns det som texterna går fram bättre med musik, säger Olivia.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist