DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>FOTOUTSTÄLLNING Fotografen Nayab Ikram har kombinerat Johan Karlsson-Clemes hundra år gamla fotografier med sina egna, nytagna.

Okända ålänningar får nytt liv i Ikrams bilder

Okända människor som levde på Åland för nästan hundra år sedan har fått nytt liv i fotografen Nayab Ikrams fotoutställning ”Archived”.
För två år sedan gjorde Nayab Ikram ett skolarbete där hon skannade av personporträtt på glasnegativ. Porträtten förde hon samman med modern miljö från Jakobstad, orten där hon gick i skola.

Arbetet utmynnade i en utställning som bland annat visades på Fäktargubben, och flera av besökarna önskade att hon skulle göra något liknande med gamla foton från Åland. Och nu är det dags.

Ikram har letat fram fotografier ur Johan Karlsson-Clemes samling i Ålands museums arkiv och skannat in dem på glasnegativ.

– Jag har promenerat i Mariehamn i olika väder och olika ljus för att fotografera miljöer som porträtten kunde placeras i, säger Ikram.

Personerna på bilderna är alla okända, museet saknar uppgifter om vem som fotograferats.

– Det jag bland annat fastnade för var att alla personer är vanliga människor i vardagliga miljöer, det är inte uppställda porträtt av personer i ledande ställning.

Det här är ett sätt, menar Ikram, att låta människor leva kvar också efter att de gått bort.

– Genom att betraktarna ser bilderna skapas nya berättelser.

Utställningen kan ses i galleri Norra dörren fram till 5 december. Vernissage ikväll mellan klockan 18 och 20.00

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!