DELA

Ögonblicksbilder från Sund 1987

I 29 år har bilderna legat orörda.

Nu visas ”Tidsdokument Sunds skolor 1987” på Ålands fotografiska museum.
Hösten 1987 slogs skolorna Mångstekta,Tosarby och Finby ihop till en skola. Innan sammanslagningen fick Olle Strömberg lov att fotografera en dag i varje skola och den första skoldagen på hösten i den nya skolan.

– Det var mitten av maj 1987 och hösten samma år. Jag fotograferade en helt vanligt skoldag lektionerna, rasterna, lunchen, allt. På hösten tog jag bilder på den första skoldagen när eleverna kommer till den nya skolan, säger Strömberg.

Det var han som kom på idé. Han ville föreviga skolorna innan de slogs ihop genom att fotografera en helt vanlig skoldag. Bilderna är svartvita och tagna utan blixt.

– År 1987 var det självklart med svartvita bilder. Orsaken till att jag inte använde mig av blixt var för att jag ville fånga ögonblicksbilder. Jag ville inte störa eleverna med blixten.

Vill visa många bilder

Totalt tog Strömberg 786 bilder. Av dem ingår ungefär 230 i utställningen. Bilderna är upphängda på anslagstavlor i korridoren i museet i Pålsböle. På de första tavlorna finns bilder från de gamla skolorna Mångstekta, Tosarby och Finby. Längre in i museet hänger fotografierna från den nya skolan som togs på hösten.

– Min ambition har varit att visa många bilder. Det är kul att se tillbaka på hur det såg ut då.

Strömberg hoppas att de som gick i någon av skolorna då kommer och ser utställningen.

– De som gick på första klass 1987 är i dag 36 år gamla. De har kanske själva barn som går på första klass nu. Det är lite roligt.

När Strömberg tog bilderna ville han att de skulle ligga orörda åtminstone i 25 år innan de skulle visas.

– Att visa dem efter tio eller femton år såg jag ingen vits med. 2012 hade det gått 25 år men då hade jag inte tid. I stället blev det 29 år.

”Välkommen till skolan”

Bland favorit bilderna har Strömberg bland annat en bild från första dagen i nya skolan på hösten. En bild där eleverna sitter i klassrummet och det står ”Välkommen till skolan” på tavlan. En annan bild som han gillar kallar han för ”Ålands bästa klackspark”.

Utställningen kommer finnas på Fotografiska museet i en månad. Sedan ska Strömberg donera utställningen till Sunds kommun och bibliotek.