DELA

Oenighet kring ny placering av staty

Statyn Mannen vid ratten och minnesmuren i anslutning till den måste få en ny placering när ombyggnaden av Ålands sjöfartsmuseum startar i höst.
Ännu har man inte kommit till ett beslut var statyn skall placeras.
På västra sidan av Ålands sjöfartsmuseum står Emil Cedercreutz staty Mannen vid ratten och intill den en mur med stenar med namn över åländska sjömän som omkommit till sjöss och försvunnit i havet. I höst börjar en välbehövlig och länge efterlängtad ombyggnad av sjöfartsmuseet och då måste statyn och minnesmonumentet flyttas.
Redan för tio år sedan gjorde dåvarande stadsarkitekt Folke Wickström ett förslag på en ny placering söder om sjöfartsmuseet, intill den trappa som leder ner från Hamngatan. Muren med minnesstenarna skulle enligt den ritningen placeras parallellt med Hamngatan men riktas ner mot sjön.
– Det är fin kvällssol här och det saknas sittbänkar i den här delen av staden. Det kunde bli ett fint ställe att sitta på, säger Folke Wickström.
Han anser att sjöfartstaden Mariehamn borde lägga mer resurser och uppmärksamhet på verkliga sjöfartshistoriska platser, istället för kosmetiska ingrepp som att måla om parkbänkar i mahognyfärg.
Statyn Mannen vid ratten restes år 1936 av Ålands skeppsbefälhavareförening efter en donation av Eliel Sundström (se artikel här intill). Statyn var först placerad norr om museet i Engelska parken, men flyttades senare till sin nuvarande plats på den västra sidan av museet och i samband med detta gjordes också muren som fungerar som ett minnesmonument. Varje år hålls en minneshögtid på Allhelgonadagen för att hedra de ålänningar som omkommit och försvunnit till sjöss.


I dåligt skick
När Nya Åland besöker statyn med minnesplatsen tillsammans med Folke Wickström och Jerker Örjans är den i ett sorgligt försummat skick. En trasig träbänk ser ut att ha försökt brytas upp från marken. Ogräset växer meterhögt mot muren och i planteringarna intill där ingen annan växtlighet ser ut att finnas. Det är Mariehamns stad som ansvarar för området, men i väntan på byggstart och beslut om ny placering har inget åtgärdats under sommaren.
– Jag måste säga att jag inte riktigt vet var ärendet ligger nu. Vi väntar på ett slutgiltigt beslut. Det hela har fått vara medan saken diskuterats. Det är lite känsligt med flyttandet av den här statyn, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius och hänvisar till stadsdirektören.
Stadsdirektör Bjarne Pettersson bekräftar att det ännu är oklart var statyn och minnesmuren skall placeras.
– Vi skall ha möte med representanterna för byggnadsprojektet och besluta om placeringen. Det har funnits delade meningar om var den skall placeras, men vi vill alla att den skall få en så värdig plats som möjligt. Det är i alla fall klart att den måste flyttas bort under byggnadsskedet, någon gång i november.


Känslomässigt värde
Hanna Hagmark-Cooper, chef för Ålands sjöfartsmuseum, säger att statyn och minnesmuren är viktiga för museet och har stort känslomässigt värde för många människor.
– Men det är stadens mark och jag har förstått att det finns planer på att utveckla hela den västra delen av staden.
Hagmark-Cooper är helt övertygad om att man kommer att finna en lösning och hitta en fin plats för statyn i närheten av museet.
– Men under en tid framöver kan det hända att vi måste förvara statyn någon annanstans, antingen i ett lager eller på en provisorisk plats.
Hon tror dock att statyn kommer att stå kvar till Allhelgonahelgen i början av november så den traditionella minnesstunden kan hållas som vanligt.

KATARINA GÄDDNÄS

katarina.gaddnas@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax