DELA

Oaser med konst lockar i helgen

”Ett pärlband av små konstoaser”. Så lyriskt beskriver kurator Robert Gustafsson den finlandssvenska konstrundan. I årets runda deltar totalt 150 utvalda konstnärer. På Åland finns drygt 20 av dem. På bilden några av årets konstnärer.

Konstrundan genomförs på lördag och söndag då konstnärer runt om på Åland öppnar dörrarna till sina ateljéer och verkstäder. Men redan på fredag bjuder ”Konstens fredag” på en begivenhet på Torggatan i Mariehamn där Linda Karlsson skapar ett konstverk av återvunna textilier, ett verk där vem som helst kan bli medskapare.
Saara Karrenpalo, regionansvarig för de åländska aktiviteterna under Konstrundan berättar att det är den femte upplagan som nu sjösätts.
– Intresset från konstnärernas sida är ungefär som under tidigare år, vi brukar ha mellan 20 och 25 åländska deltagare, säger hon.
Några av de åländska konstnärerna samlades i går på stadsbiblioteket i Mariehamn.


Fint initiativ
Juhan Pykäläinen berättar att han varit med i Konstrundan nästan alla år och före det också i det lokala åländska arrangemanget med öppna ateljéer. Han tycker att det är ett fint initiativ.
– Jag har kunnat ha upp till ett par hundra besökare. Många återkommer och tar nya med sig. Jag har också märkt att de som kommer till min ateljé under Konstrundan har lättare att ta kontakt och komma igen vid andra tidpunkter.
Pykäläinen ser också en allmänbildande sida i aktiviteten.
– Man får en möjlighet att berätta om teknikerna bakom konstverken.
Peter Winquist nickar instämmande och tillägger:
– I en ateljé är det också lättare att ställa frågor än på en utställning. Tröskeln är lägre.
De är med på årets runda:
De som är med är: Merja Håkansson, Brändö, Inga Snellman, Helena Taivassalo, Kristina Wigren och Tia Itkonen, Geta, Jonas Wilén, Peter Winquist, Eckerö, Lillan Michelin, Hammarland, Juha Pykäläinen, Solveig Mörn, Sund, Kalle Wetterström, Mia Englund, Jomala, Ammi Krogius, Carolina Sundelin, Ann Gustafsson, Ann-Britt Eriksson, Gunnar Sjöblom, Nanna Sjöström, Barbro Avellán, Gunilla G Nordlund, Marlene Lindbäck, Linda Karlsson, Tove-Maria Chanfreau, Mariehamn och Sixten Jansson, Lumparland.
Åbolands hantverk och lokalt Ålands slöjd- och konsthantverk står bakom Konstrundan som stöds av Svenska kulturfonden, Konstsamfundet och Taito Åboland.
Läs mera i dagens Nyan.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax