DELA

Nytt steg framåt för Sjöfartsmuseet

Allt verkar nu vara klappat och klart för den planerade utbyggnaden av Ålands sjöfartsmuseum.
Landskapsregeringen godkände ritningarna i plenum i torsdags och Ålands Nautical Club har redan tidigare gett grönt ljus. Ansökan om bygglov skall inlämnas så snart avtalet mellan landskapregeringen och Nautical Club undertecknats. (På bilden trappan från den nya ingången från Hamngatan till entréhallen.)
Behovet av att bygga ut det trångbodda museet har funnits länge och tog konkret form 2003 genom en arkitekttävling som vanns av arkitektbyrå Kangas & Vuorinen från Helsingfors med bidraget ”Till havs”. I det första förslag som togs fram skulle utbyggnaden ha varit på 2.262 kvadratmeter men bantades senare av sparsamhetsskäl ned till 1.654 kvadratmeter.
I bantningen försvann bland annat magasins- och lagerutrymmen, vilket betyder att museets arkiv fortsättningsvis kommer att vara tämligen trångbott. Ett forskarrum inrättas dock och ett rum för en arkivarie/ bibliotekarie. Och 50 kvadratmeter lagerutrymme för ett tavelförråd blev också kvar.


Mer utställningsyta
Det största tillskottet i den nu planerade utbyggnaden ger drygt 500 kvadratmeter nya utställningsutrymmen. Nästan en fördubbling jämfört med de omkring 600 kvadratmeter som finns i museet i dag. En samlingssal byggd som ett auditorium på 110 kvadrat där ca 100 personer får plats utgör ett välkommer tillskott.
En del verkstadsutrymmen och allmänna utrymmen finns med.


K-märkning
Utbyggnaden sker norrut och på sjösidan av museet. Exteriören på den gamla byggnaden – ritad av arkitekt Jonas Cedercreutz – är numera k-märkt bortsett från vissa senare tillkomna detaljer. Det samma gäller de publika utrymmena inne i huset, det vill säga museisalen, restaurangsalen och trapphuset.
Enligt stadsarkitekt Sirkka Wegelius gäller det fasta inredningsdetaljer som till exempel armaturer, trappräcken med mera men inte den lösa inredningen, som stolar och bord, och inte heller bardisken i restaurangen som inte är original.


Nya ingångar
Museets gamla entré från Hamngatan blir kvar, men skall mest användas som en slags paradingång. En ny entré från Hamngatan skapas i tillbyggnaden och från den kommer man längs en ny trappa ned till husets nedre plan där det skall bli en ingång från sjösidan, mitt emot Pommern.
I fasaden i tillbyggnaden blir det en hel del glas och i fasaden mot sjösidan märks tre större vitriner där man skall kunna titta in i museisamlingarna.


Efterlängtat
Museichef Hanna Hagmark-Cooper säger att den länge efterlängtade utbyggnaden nu ser ut att bli av, något som hon och de andra i museipersonalen är mycket glada över.
– Det är ju inte vi som bygger men vi är i full gång med planeringen för de nya utställningarna, både den förnyade basutställningen och olika tillfälliga utställningar, konstaterar Hagmark-Cooper.
De tilläggsutrymmen som utställningsverskamheten får kommer att ge mycket bättre förutsättningar för att ordna olika tillfälliga utställningar som komplement till basutställningen.


Klart till 2011?
Om byggnadsarbetena kommer i gång i höst har man tidigare angett att om- och tillbyggnaden av Sjöfartsmuseet skulle stå klar år 2011.
I augusti i fjol beslöt landskapsregeringen teckna kontrakt med följande konsulter för den fortsatta planeringen: Byggtjänst Erik Hjärne Ab, projekteringsledning, SilJan Konsult Ab, konstruktionsplanering, Turing Ab, vvs-planering, Mariehamns Elkonsult Ab, elplanering, samt arkitektbyrå Kangas & Vuorinen för arkitektuppdraget.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax


Illustrationer, där inget annat anges, från arkitektbyrå Kangas & Vuorinen.