DELA

Nytt medborgarinitiativ vill hålla Modellstaden i Mariepark

Modellstaden ska hållas odelad och staden ska erkänna sitt ansvar.
Det önskar Nybyggarne i medborgarinitiativet som startades i går.
”Nybyggarne önskar att åtgärder vidtas så att Modellstaden odelad kan bli kvar i Mariepark, till dess att staden ordnar en annan lämplig plats.” Så lyder orden i medborgarinitiativet som föreningen Nybyggarne startade i går.
Redan under den första dagen samlade man över hundra underskrifter.
– Vi vill visa att vi är missnöjda med stadens beslut, och vill att de tar sitt ansvar. Vi önskar att alla vitriner ska kunna finnas på samma plats, och att det ska gå att visa dem för grupper. Under de senaste två åren har vi hållit 18 möten om det här, och nu börjar vi bli trötta på att kämpa, säger Birgitta H Eriksson, ordförande för Pensionärsföreningen, som Nybyggarne lyder under.
Medborgarinitiativet finns till påskrivning på banker, bensinstationer, Röda korsgården och biblioteket under de närmaste två veckorna.
Problemet uppstod för ett år sedan då hyran på lokalen i Mariepark höjdes till en nivå som staden inte sade sig kunna betala. Tack vare en anonym donator kunde Modellstaden stanna kvar ett år, men den 1 november är pengarna slut. Då vill staden att Modellstaden flyttas till stadsbibliotekets källare.
Enligt Nybyggarne är den lokalen för liten – bara 9 av 11 vitriner får plats – och dessutom dåligt anpassad för rullstolsburna. Själva flytten vållar också problem eftersom några väggar i det nya utrymmet måste rivas, och staden erbjuder ingen ekonomisk hjälp.
– Även om vi skulle kunna riva väggen med frivilligarbetare måste vi ju forsla materialet någonstans. Det behöver inte kosta mycket, men vi har inte de pengarna. Dessutom får vi inte riva så mycket som vi från början blev lovade, säger Sten Hansen, aktiv i Nybyggarne.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström