DELA

Nyans boktips

Hårda paket med läsning håller fortfarande ställningarna bland alla andra klappar i tomtens säck.

En väl vald bok som kommer i rätta händer kan sprida mycken julglädje, många trevliga stunder i läslampans sken. Det har också visat sig att boken står sig i svåra tider. När allting rasade under lågkonjunkturen i början av nittiotalet höll sig bokförsäljningen uppe och det väntar man sig att skall ske också i de ekonomiskt kärva tider som vi, i finanskrisens spår, upplever julen 2008. Och dessutom finns ju biblioteken. Några av bokälskarna på Nyans redaktion delar här med sig av sina boktips inför julen. Vi som tipsar är Anna Björkroos, Johan Larsson, Nina Smeds, Karin Erlandsson, Kiki Alberius-Forsman, Mårten Sundberg, Malin Tillström, Harriet Tuominen och Jan Kronholm.


Ninas boktips

– ”Vit oleander” av Janet Finch. Upprörande men bra läsning om en flickas uppväxt.
– ”Sauna” av Arja Saijonmaa. Läs den! Du får en helt ny syn på något så vardagligt som bastubadande.
– ”Bridget Jones dagbok” av Helen Fielding. Originalet – har många nästan lika goda efterapare.
– ”Riddarna kring Dannys bord” av John Steinbeck. En klassiker. Läsvärd liksom nästan alla Steinbecks böcker.

 

 

Kikis boktips

– ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” av Elizabeth Gilbert. Bland det bästa jag läst. Stärkande, gudlig, roligt.
– ”Till alla, alla, alla” av Joel Pettersson. Underbar! Varför läser inte alla alla alla den – hela tiden?
– ”Lyckliga kor och kloka människor” av Maria Suutala. Just nu läser jag denna idéhistoriska bok där 120 äldre personer i den åländska skärgården berättar om sin syn på naturen, livet och miljön. Fascinerande! Maria, bildad som få, har rest runt i kanot tillsammans med sin gås (!) och intervjuat varenda människa ute på holmarna. Otroligt!
– ”Linneas årsbok” av Lena Andersson. Passar damer från två år och uppåt. ”Det första jag såg när jag väcktes av solen
var nyponrosen i glaset på stolen…”
– ”Vägen till ett fotbad” av Leo Löthman. Underskattad. Jättekul. Vild!

Annas boktips

– ”Hjärtat får inga rynkor” av Mark Levengood, utgiven av Piratförlaget. En lättläst bok som blandar elak verklighetsskildring med vänliga tankar. Du kommer garanterat att fnittra för dig själv då du läser.

 




Malins boktips

– Trilogin ”Berlinerpopplarna”, ”Eremitkräftorna” och ”Vila på gröna ängar” av Anne B. Ragde är norsk melankoli och landsbygdsdramatik invävd i en fantastisk historia. Kapitel för kapitel skapar hon band till karaktärerna som är svåra att släppa. Jag har saknat varenda en när pärmarna stängts.
– En klassiker och ett säkert tips i säcken är annars Ernest Hemingways ”Farväl till vapnen”. En lättillgänglig väg att bekanta sig med första världskriget, men också en berättelse om passionerad kärlek. Värd att läsa om man så bara väljer de avskalade dialogerna.

Mårtens boktips

– ”En kortfattad historik över nästan allting” av Bill Bryson. Du häpnar eller skrattar, ofta både och, på varje sida åt vad Bryson har att berätta om jorden, livet, människan, djuren, växterna, universum – ja, nästan allting. ”En bok att älska … En odyssé genom naturvetenskapen med en intelligent, engagerad och kunnig guide”, skriver The Times, och det är bara att hålla med.
– ”Imperial and Royal Presents”, auktionskatalog från Sotheby´s 24.11.2008. Auktionskataloger är oftast prisvärda, i alla fall om du köper dem på Ebay. Den här kostade runt 20 euro och är fylld med avbildningar av och information om de mest fantastiska Fabergé-objekt. Hantverkskunnande i den höga – högsta – skolan.


Haijes boktips

– ”Stridens skönhet och sorg” av Peter Englund, Atlantis. Om 19 människors öden under första världskriget, allt från den tyska skolflickan Elfriede Kuhr till den belgiske stridspiloten Willy Coppens. Läs långsamt!
– ”Herodotos historia”, Norsteds. Tänk att få höra en samtida röst berätta om slagen vid Maraton och Termopyle och om hur världen såg ut för 2.500 år sedan! Läs den parallellt med
– ”Herodotos den förste globalisten” av Sture Linnér, Norsteds. Här sätts Herodotos in i ett sammanhang och här finns kartor över den då kända världen, nödvändiga för att veta var Herodotos rör sig.
– ”Travestier, bryderier” av Håkan Kulves, PQR-kultur. En ungdomligt sinnad pensionerad tjänsteman av den gamla stammen ger sin inte alltid smickrande men roande syn på omvärlden. Geniala teckningar av Juha Pykäläinen.

Karins boktips

– Till lillasyster: ”Husmorsorna : the ultimate köksalmanacka” av Emma Hamberg och Anette Rosvall. För att hon just flyttat hemifrån och inte kan göra mat.
– Till lillebror: ”Låt den rätte komma in” och andra böcker av Johan Ajvide Lindqvist. För att han i mitt tycke läser för få böcker och behöver något spännande för orka genom hela boken.
– Till treåriga sonen: Ljudböcker med Alfons Åberg-sagor. För att Alfons är största idolen och ljudböcker får honom att leka ensam i sitt rum längre.
– Till pappa: Brev från min trädgård av Sven-Ingvar Andersson. För att författaren skriver brev till kända och okända om trädgårdar och för att pappa har just den sortens humor och allvar.
– Till mig själv: ”Snömannen” av Jo Nesbø. För att jag vill ha högkvalitativ spänning utan ansträngning.

Jans boktips

– ”Sinuhe egyptiern” av Mika Waltari. Stor internationell bestseller, nu påpassligt återutgiven av Schildts till författarens hundraårsjubileum.
– ”men hur små poeter finns det egentligen” av Eva-Stina Byggmästar. Augustprisnominerad poesi som försöker greppa lyckan. Tilltalande finurlig. På Söderströms.
– ”Ett annat liv” av Per-Olov Enquist. Fascinerande självbiografi, berättad i tredje person och kallad roman. Utgiven av Norstedts.
– ”Att människan levde” av Agneta Ulfsäter Troell, läsning både för dem som såg och missade filmen av Jan Troell som nyss gick på Savoy. Från PQR.
– ”Sjöhistorisk årsskrift för Åland”. Sjöfartsmuseets och Nautical clubs pålitliga julklapp för den sjöhistoriskt intresserade.

Johans boktips

– Två böcker som lagt sig på mitt minne i år är Ian McEwans ”På Chesil Beach” och Robert Harris ”Spökskrivaren”. Helt olika genrer men båda fantastiska på sitt sätt. ”På Chesil Beach” är en lågmäld berättelse om en bröllopsnatt i 1960-talets England medan ”Spökskrivaren” är en modern thriller om premiärministrar, presidenter och CIA. En sak har de dock gemensamt och det är att de är exemplariskt korta.