DELA

Nya verk till Önningebymuseet

Önningebymuseets konstsamling har i vår berikats med flera nyförvärv. Önningebymuseet har med anskaffningarna särskilt satsat på att förtydliga bilden av Victor Westerholm och hans hustru Hilma.
– Trots att Victor Westerholm är Önningebykolonins grundare har han varit något undanskymd i museet. Dels har det väl berott på att priserna på hans målningar är relativt höga, men vi har också tagit honom som så självklar och känd, skriver Kjell Ekström i ett pressmeddelande från Önningeby hembygdsförening som upprätthåller museet..
Genom nyanskaffningarna har man täppt till en lucka.
– Roligt är det att nu ha ett fint porträtt av Hilma i samlingarna. Hon var kolonins värdinna som vänligt tog hand om alla gästande konstnärer och outtröttligt stöttade sin man. Hon har inte tidigare lyfts fram tillräcklig.
Det romantiska ungdomsporträttet av Hilma Alander från 1881 målade Victor i Düsseldorff efter fotografi och sände det som julklapp till sin fästmö.
Tavlan är är inköpt av Önningebymuseets vänner.

Ungdomsporträtt
Nästan samtida är porträttet av Victor Westerholm, utfört av den tyske studiekamraten Arthur Kampf (1864-1950). Porträttet är signerat 1883 och visar en ungdomlig Victor med keps och röd rosett. Kampf blev under 1930-talet en hyllad målare av nazisterna, vilket senare grumlade minnet av hans konstnärskarriär. Målningen är inköpt av Önningeby hembygdsförening.
Victor och Hilma hade träffats på en danskurs i Åbo och 1885 gifte de sig. År 1886 flyttade de till Åland. De fick sammanlagt fem barn. Den yngste sonen Ragnar försökte sig på konstnärsbanan. En oljemålning av hans hand med ett flodlandskap har hembygdsföreningen nu köpt in.
Läs mer i papperstidningen!

Jan Kronholm