DELA

Nya vårvindar för Mariehamns Kvartetten

Mariehamns Kvartetten laddar upp för vårkonserten. Med ny kvinnlig dirigent, kvinnliga solister och kvinnlig koreograf har den gedigna manskören förnyat sig. Och lovar att lätta på klädseln.
Mariehamns Kvartetten har legat i hårdträning sedan årsskiftet. Med ny dirigent har kören även fått nya influenser.
Annika Pensar har gått från blandad kör till manskör och upplever att kören visat stort mod som vågat prova på något nytt. MK:s ordförande Kaj Grundström säger att det varit en spännande resa och att personkemin fungerat bra mellan dirigent och korister.
Kören har förnyat sitt program inför vårkonserten, som heter ”Mariehamns Kvartetten tar av sig skorna och lite till”.
– Det är ett mer rytmiskt publikfriande program än tidigare. Vi har haft Julia Westerberg som hjälpt oss med koreografin. Det kan bli riktigt roligt, säger Annika Pensar.

Lössläppt
MK har ändå tagit det säkra före det osäkra och konsertens första del är mer seriös medan den andra delen är mer lössläppt. Det går inte att ha en traditionell vårkonsert utan de traditionella vårsångerna. Men i den andra delen får kören släppa loss i bland annat Povel Ramel, den burleska damen Ellen Sjölund och Bellman. Man kommer även att framföra det jazziga numret ”Franska klackar”.
Genom sin mer lössläppta stil hänger MK på en trend som sprider sig i Europa. Många manskörer har gått före, bland andra Orphei Drängar och Muntra Musikanter. Det gäller att lossa på fracken och få nya infallsvinklar!
Annika Pensar tycker att arbetet framskridit bra.
– Jag är ingen demondirigent. Jag har lyckats få ”jag och dom” att bli ”vi”.
Pensar har tidigare dirigerat blandade körer och hon erkänner att det är skillnad i klangbilden. Men man övar upp sig att få fram stämmorna ur massan. Hantverket för en dirigent är lika oberoende av kör.
– Jag har mina käpphästar och det är textning och andning. Man får påminna hela tiden, det är lite som ett papegojjobb när man säger samma sak x antal gånger.
I samråd med kören har repertoaren växt fram. Pensar har kontakt med andra kvinnliga dirigenter som dirigerar manskörer och har fått råd om repertoar.

Kvinnligt
Försäljningen av biljetter har kommit igång bra.
Intresset för konserten kan bli stort eftersom kören har en ny kvinnlig dirigent. MK har även tre inbjudna kvinnliga solister; Freja Frisk, Frida Jansson och Sofie Asplund och en kvinnlig koreograf i Julia Westerberg.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax