DELA

Nya Potter en transportsträcka

När den sjätte boken om Harry Potter blir film övergår äventyret till ett relationsdrama i väntan på den stora finalen. Visst genomsyras handlingen av det ständiga hotet från Lord Voldemort, men i filmen om den mystiska halvblodsprinsen är det relationerna som är i fokus.
Harry Potter, Ron Weasley och Hermione Granger är numera ganska ansvarsfulla tonåringar och drabbas av kärlekstrubbel som vilka sextonåringar som helst. Hermoine är uppvaktad av Cormac McLaggen (Freddie Stroma) men vill ha Ron, som plötsligt blir tillsammans med Lavender Brown (spelad av Jessie Cave).


Som en såpopera
Då de kvinnliga studenterna på Hogwarts är övertygade om att Harry är ”Den utvalde” är den unge trollkarlen ett hett byte på relationsmarknaden. Men trots diverse kärleksdrycker har Harry inte ögonen för någon annan än Ginny Weasley (Bonnie Wright), som har pojkvän och dessutom är syster med Harrys bäste vän Ron. Kärleksintrigen är därmed lika komplicerad som vilken löddrig såpopera som helst.
I skuggan av detta härjar Dödsätarna i både mugglarvärlden och i trollkarlsvärlden. Professor Dumbledore försöker förbereda Harry på sitt uppdrag och tillsammans tvingas de ge sig ut på en resa som får ett väldigt obehagligt slut.


Lungt tempo
Tempot i ”Harry Potter och halvblodsprinsen” är lugnare än förra filmen, och därför blir det heller inte särskilt spännande när det avslöjas vem den mystiska halvblodsprinsen är. Filmen är helt enkelt en välgjord transportsträcka där det obehagliga slutet kommer utgöra en perfekt inledning på nästa film.
När nu en enda bok återstår beslutade sig filmbolaget för att dela upp bok nummer sju i två filmer. Första filmen ”Harry Potter och dödsrelikerna: del 1” går upp på biograferna 19 november nästa år. Först ett halvår senare, 15 juli 2011, kan fansen se de avslutande scenerna i del två.


CAMILLA SUNDELL/TT Spektra