DELA

Nya Åland testar square dance

Alandia Square Dancers bjöd upp till dans i Miramarparken i fredags. Då kunde alla som ville komma och lära sig lite av grunderna i square dance.
Nya Åland var så klart med och tog en liten svängom.
Först förstår jag ingenting. Varför står det en man och pratar i mikrofonen mitt under dansen? Har de inte tränat inför det här, eller varför behöver någon berätta för dem vad de ska göra?
Men jag får snabbt svaren. Hela idén med square dance är att det ska finnas just en så kallad ”caller” som ropar ut turerna. Dansarna har i förväg lärt sig turerna, men vet inte i vilken ordning de kommer. Just den här gången är det Hebe Bergström som är caller.
– Alla kan vara med och prova, det är roligt, säger Anki Nyman, ordförande i Alandia Square Dancers glatt, och tar tag om min hand. Mina kollegor (fegisarna) Joakim och Johan är plötsligt otroligt upptagna med väldigt mycket annat.

Och innan jag riktigt hinner fatta vad som händer står jag plötsligt i en så kallad ”square”, som består av fyra danspar som formar en fyrkant. Det är den positionen man alltid utgår från i square dance.
– Bow to your partner, ropar Hebe. En tanke om att jag har alldeles för kort kjol för det här hinner fladdra förbi i mitt huvud, innan jag lydigt bugar mot Anki. Sedan kör vi i gång.
Och det är tur att jag har Anki med mig, för i början är det inte helt lätt att memorera vad alla turer heter och innebär. Med van hand leder hon mig på rätt igen när jag svänger mig åt fel håll och dunsar in i personen som står närmast i ringen.
Men efter ett tag känner jag att jag börjar komma in i det. Jag släpper lite av det koncentrerade stirret och börjar i stället lyssna mer på musiken och callern. Och det är då det blir roligt. Jag tycker till och med att jag får till någon sorts flyt, även om de mer rutinerade dansarna kanske inte skulle hålla med om det.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér