DELA

Ny sångtrio får premiär i litterär bakficka

En litterär bakficka med åländska författare och, som socker på botten, en alldeles ny sångtrio. Det bjuder litteraturföreningen på som alternativ till litteraturdagarnas litterära supé på lördag kväll. (På bilden, från vänster: Elisabeth Ekman, Anna Rydén och Maria Stenberg.)
Ann Louise Fogelström, som håller i bakficksarrangemangen, berättar att litteraturföreningen startade sin parallellaktivitet år 2004.
Då var det ofta utsålt på litteraturdagssupén och man märkte också att det fanns ett behov av ett mindre arrangemang under fria former.


Poesi och prosa
Årets bakficka på restaurang Pommern bjuder på en rad lokala författar med både poesi och prosa i bagaget. Bo Söderlund, Inga-Britt Wiktorsson, Sonja Nordenswahn, Leo Löthman och Jonnie Listherby medverkar. Den sistnände är också programpresentatör.
– Vi kommer också att få en del författargäster genom att de finlandssvenska litteraturföreningarna håller samling i Mariehamn, berättar Ann-Louise Fogelström.
Man hoppas också att en del i publiken skall låta sig inspireras och ta tillfället i akt att framföra något när kvällen avslutas med öppen scen.


Triopremiär
För kvällens musikaliska underhållning står nya sångtrion ”Tre å…” där Elisabeth Ekman, Anna Rydén och Maria Stenberg stämmer upp. Med sig har man också Florian Haug som kompande basist men även trion trakterar olika instrument: gitarr, kazoo, mungiga.
Elisabeth, Anna och Maria är ju alla rutinerade sångerskor och de berättar att de länge haft en tanke om att sjunga ihop sig som en trio. Nu är det alltså urpremiär och mera skall förhoppningsvis följa vid andra tillfällen.
Det man bjuder publiken på är ett lättsamt program som man hoppas skall få alla på gott humör.
– Det blir allt från folkmusik, till country och swing, säger Elisabeth.
Kl 19 på lördag öppnas den litterära bakfickan på restaurang Pommern. Inträdet är fritt.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax