DELA

Ny dokumentär i åländska skolor

Eldsjälen Alieu Khan har gjort en dokumentärfilm om hur barn lever i Gambia.
Den ska han nu visa upp för klasser på åländska skolor. Klasserna 6A och 6B på Övernäs skola var först ut att se filmen.
Alieu Khan har under tidigare föreläsningar på åländska skolor ofta fått frågor sin barndom i Gambia. Frågorna rörde sig om hur hans utbildning såg ut.
Detta skapade en tanke hos honom om att göra en dokumentärfilm om skolsituationen i sitt hemland. En tanke som han fullföljde och nu vill visa upp för de åländska eleverna.
– Filmen svarar på alla de frågor jag brukade få från eleverna, säger Alieu Khan.
Dokumentärfilmen lägger fokus på skolgången i Gambia, men visar även upp olika bostadsområden och fritidsaktiviteter som barnen där håller på med. Den inleds med korta basfakta om landet och dess invånare och riktar sedan in sig på olika skolor.

Filmen uppskattades
På Övernäs skola togs filmen och Alieu Khan emot med applåder. Alla var överens om att filmen var bra och lärorik. Klasserna 6A och 6B var ivriga att diskutera filmen efter presentationen.
– Den var bra men man förstår att de har det svårt, säger Maja Löfkvist.
Pojkarna i klassen påpekade i mun på varandra att de tyckte om samma fotbollsspelare som barnen på filmen nämnde, och att det var kul att se. Filmen skapade även tankar om hur det är på Övernäs skola, och andra skolor i västvärlden.
– Vi har det rätt bra i skolan, säger Katrin Nordlund. Jag skulle inte vilja ha det som barnen i Gambia.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Nyback (praktikant)