DELA
Foto: Janne Rentola/Pressfoto

Ny bok späckad med finlandssvenska ordspråk

Carola Ekrem vid Svenska litteratursällskapet har alltid fascinerats av ordspråk.

Nu har hon samlat finlandssvenska ordspråk i en diger lunta på över 600 sidor där också Åland är rikt representerad.

Borta bra, men hemma bäst. Det finns inte något ont som inte har något gott med sig. I nöden prövas vännen. Ordspråken är en del av vårt dagliga språk

Folkkultursexperten Carola Ekrem har arbetat som arkivarie vid Svenska litteratursällskapet sedan 1984, redan som barn fascinerades hon när professor Olav Panelius höll föredrag på Frivilliga brandkårens sommarfest på Emsalö i Borgå skärgård och fick hela festpubliken att vrida sig av skratt då han återgav gamla talesätt.

– När jag sedan började jobba vid Svenska litteratursällskapet i Helsingfors insåg jag vilka mängder ordspråk och talesätt som fanns i våra samlingar.

– De var både uråldriga och aktuella, både irriterande snusförnuftiga och galna på gränsen till det otillåtna. Jag kände att det här materialet som presenterar livet i hela dess bredd krävde tillgänglighet i en ny bok.

Den senaste utgåvan av finlandssvenska ordspråk var Väinö Solstrands från 1923 och den var slutsåld sedan länge.

Hennes bok ”Många krokar i långdansen. Finlandssvenska ordspråk och talesätt” som just utkommit är resultatet av många års forskarmöda. Boken innehåller ordspråk från 125 år.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!