DELA

Nuñes-Garcés vann cellotävling

Åländske Tomas Nuñes-Garcés vann på fredagskvällen finalomgången i den elfte nationella cellotävlingen i Åbo
Priset på 6.000 euro överräcktes till honom på Åbo konserthus på fredagskvällen. Sex cellister deltog i den två dagar långa tävlingen.
Han röstades också fram till publikfavorit och gjorde den bästa tolkning av tävlingens obligatoriska verk, Uuno Klamis ”Tjeremissisk fantasi”. Till finalomgångens andra stycke hade han valt Tjajkovskis ”Rokokovariationer”.
Årets tävling samlade rekordmånga deltagare, 36 stycken. Andra priset på 4.500 euro gick till Jaani Helander och tredje priset, 3.000 euro, till Joona Pulkkinen. De övriga tre finalisterna, Juhani Kaasinen, Larimatti Punelpuro och Iida-Vilhelmiina Laine belönades med 1.000 euro.
Tomas Nuñes-Garcés, 25, studerar vid Sibelius-Akademin. Vid sidan av sina egna recitaler har han uppträtt som orkester- och kammarmusiker och som solist. Han spelar i kvartetten Postiglione, som i fjol vann den internationella Night & Sun-tävlingen för kvartetter. Han spelar en Vincenzo Postiglione-cello som ägs av Finlandssvenska instrumentfonden.
Förutom penningvinsten får segraren ge konserter på musikfestspelen i Nådendal, Åbo och Itis, och uppträda som solist med Åbo filharmoniska orkester och Saimaa Sinfonietta. (FNB/pd)