DELA

Nu utforskas Shakespeare på Föglö

I salen i det gamla brandkårshuset i Degerby vandrar skådespelare och dansare över golvtiljorna. Vandrar och gör olika små övningar. Hälsar god morgon, stannar upp och kramas. Pussar varann på kinderna. Vandrar igen.
Det är morgonträning inför dagens övningar i teaterlaboratoriet ”Lear Landscapes”, Skakespeare alltså.
Tolv professionella skådespelare och dansare från olika länder plus ett par lokala elever arbetar i en fem dagar lång workshop med teater utgående från William Shakespeares ”Kung Lear”.
Scenkonstpedagogerna Grete Sneltvedt, från Norge men numera bosatt i Lumparland, Heidrun Kaletsch, från Tyskland och regissören Katja von der Ropp, med tysk-finländsk bakgrund, står för ledningen. Lokal producent är Ann Sundblom. Teaterföreningen Lumparlab är arrangör och man har stöd från olika kulturfonder och institutioner.


Fortgående forskning
Träningen denna tisdag förmiddag är ett av stegen, ett av arbetssätten i den teaterpedagogik med ryska rötter som tillämpas. Avsikten är inte att skapa någon färdig föreställning men allt man gör mellan kl 10 och 20 under fem dagar hänger samman och har en mening. Man gör utforskningar med ”Kung Lear” som råmaterial och allt ingår i en fortbildningsprocess som berikar de enskilda deltagarna med nya insikter.
Att man kallar det man gör för ett teaterlaboratorium ger enligt Grete Sneltvedt en fingervisning om att det man sysslar med handlar om forskning och om metod. Därför är målet inte heller att göra en färdig föreställning utan att koncentrera sig på det som händer under vägen, medan man arbetar. Det dokumenteras också på film.


Rikt råmaterial
Att man valt att ta upp Shakespeares ”Kung Lear” är inte någon slump.
– Shakespeares text är väldigt rik. Den har många lager och ett fint bildspråk. Mycket finns dolt under ytan. Den bjuder på mycket att forska i säger Grete.
Träningen som inleder dagen består av ett arbete med tid och rum och med improvisationer, senare under dagen följer textanalyser och övningar kring scener och roller som deltagarna själva valt och där de kan bjuda in andra i som hjälp.


Språkmelodier
En speciell sak är att alla i övningarna använder sitt eget språk. Det talas åtminstone norska, svenska, tyska, italienska, engelska och spanska. Och några problem verkar detta inte medföra.
– Det handlar om att språken har olika melodier och språkmelodierna ger deltagarna olika associationer. Det gör det hela bara intressantare, säger Heidrun.
Signe Holtsmark från Norge och Carl-Erik Reidler från Sverige som arbetar både som skådepelare och regissörer verkar båda mycket inspirerade av kursen som pågått sedan i fredags.
– Jag har länge arbetat med teater, både i Oslo och Berlin, och det känns bra att nu få vara med här nu och vidareutbilda sig, säger Heidrun.
– Att arbeta med den ryska metod, som tillämpas, öppnar så många nya sidor av teatern. Man blir aldrig färdig och fullärd. Varje gång man går in på scenen är det som att anträda en ny forskningsresa, säger Carl-Erik.


”Otroligt häftigt”
Unga Linnea Sundblom, som tillsammans med Linn Weman varit med som Grete Sneltvedts elever, är överväldigad när Nyan byter några ord med henne strax före tisdagens förmiddagsträning.
– Det här är otroligt häftigt, en jättestor erfarenhet. Jag har lärt mig massor och vågar mer och mer hela tiden.
Och forskningen skall gå vidare, är det tänkt. Enligt Grete Sneltvedt planeras sammanlagt fem laboratorier i olika nordiska länder. Redan nu har hon och Heidrun Kaletsch kontakter till universitet i Norge och Sverige och man arbetar på att etablera nätverk på universitetsnivå i Finland.


Öppen repetition
Någon färdig föreställning att spela för publik blir alltså inte resultatet av de fem dagarna på Föglö, men det finns ändå möjlighet för intresserade att få se något av det man sysslat med. I kväll, onsdag, kl 19 bjuder man in allmänheten till en öppen repetition i brandkårshuset i Degerby.

Text och foto:

jan.kronholm@nyan.ax