DELA

Nu startar ”mellodramat” igen

Allsång på Skansen, Antikrundan, På spåret, Så skall det låta och Melodifestivalen är program som SVT inte vågar rubba på.
De är kära traditioner i de svenska folkhemmen. Varje år görs små förändringar men ingen vågar göra något radikalt. Melodifestivalen har kommit för att stanna, skriver Nya Ålands schlagerexpert David Lindström inför första deltävlingen, som avgörs i kväll.

Jag kan möjligen tänka mig att man i framtiden bantar ner till tre delfinaler men så länge Mellon har lika höga tittarsiffror som Kalle Anka lär vi få leva med fyra delfinaler, andra chansen och final.
Ifjol varnade jag för mellokris då jag tittade på artistupplägget inför starten och senare ratade jag låtarna. Hur ser det ut i år då?
I kväll börjar ju ”mellodramat” igen.

Programledarvalet är säkert lyckat. Speciellt ser jag fram emot Nour El Refai, som ju var bakgrundsreporter i Mellon redan 2008. Redan då var hon rolig.
Anders ”Hipp Hipp” Jansson är kul bara ibland, men jag litar på att Mellon har bra manusförfattare.

Hur ser artistupplägget ut i år då?
Jo de riktigt stora namnen saknas. Det här blir återseendet av de gamla schlagerrävarnas år. Fler vill göra comeback.
Men framförallt är det debutanternas och doldisarnas år, vilket jag tycker är rätt kul. Sverige behöver nya stjärnor som slår igenom över en natt. Skrällarna kan bli många. Rävarna åker ut och gröngölingarna åker rakt till final.
Sånt är kul.

I kväll är jag nyfiken på Helena Paparizou, som ju vunnit Eurovisionen 2005 för Grekland med ”My number One”. Christer Björkman har länge försökt få med stjärnan och nu gick det vägen. Hon är sist ut i startfältet med en låt av vinnarmannen Bobby Ljunggren.
YOHIO var ett fenomen i fjol. Hur skall han toppa det i år? Klänning kanske? Risken för platt fall är stor.
I semi ett lurar uppkomlingen Linus Svenning med en låt av Fredrik Kempe, som ju brukar välja vinnarartister. Sex debutanter i semi ett. Det blir spännande!
I fredagens Nya Åland hittar du Davids omdöme om de följande tävlingarna och hans tips om slutsegern!

David Lindström