DELA

Nu ska allt klaffa för Simon & co

I ett grönt hus i det nybyggda bostadsområdet Årsringen råder febril verksamhet under onsdagen. Dag två för inspelning av kortfilmen ”Fåglarna tittar på oss” har precis inletts och regissör Simon Jansson springer mellan kameraman, stylist och skådespelare med något lätt jagat i blicken.
– Som regissör måste man förstås ha koll på allt. Det svåraste är att ge rätt direktiv åt kameramännen, berättar Jansson under den korta paus vi vågar slita honom från inspelningsplatsen.
Det är Desiree Nordlund från Göteborg som har skrivit manuset som Jansson nu ska föreviga på bild. Till sin hjälp har han en stor grupp ungdomar, de flesta i högstadieåldern, som hjälper till med sminkning, foto och rekvisita.

En blick från ovan
Den suggestiva titeln placerar det som sker framför kameran på en glidande plats någonstans mellan himmel och jord.
– Fåglarna förstår inte vårt liv här nere på marken, de tittar bara ner på oss. Och vi på marken förstår inte deras liv, tolkar han.
För dagens inspelning har man lånat familjen Sondells hus, dottern Linn Sondell är en av stylisterna. Det splitternya, på sina ställen inte ännu färdigbyggda bostadsområdet bortom industriområdet förstärker kulisskänslan. En filmstad för dagen, ett Ållywood i Norrböle.

Klockan tickar
”Fåglarna tittar på oss” produceras av åländska Sx2 Productions som förutom Simon Jansson består av Simon Holmström, Joel Bergman och Malin Nyholm. Nyan träffade produktionsteamet tidigare i sommar och pratade då om förarbete, ekonomi och planering.
Nu ska projektet ros i hamn och tiden är knapp, på en vecka ska allt vara inspelat.
– Det är skönt att komma igång, vi har hållit på sedan i februari. Hittills har allt gått enligt planerna, tycker Malin Nyholm som också har en biroll i filmen.

Vad har Sandra gjort?
”Vad fan har du gjort?”, skriker Malin Nyholm och öppnar dörren till sovrummet där huvudpersonen Sandra, spelad av Malin Saine sitter. Efter ett par tagningar sitter det. Kameror kastar ljus på väggarna, dörrar smäller för hårt. Det är mycket som måste klaffa på plats, problem som måste lösas med improvisation. Efter bara några minuters vistelse i den till synes röriga miljön börjar man se de olika rollerna, och en tydlig ordning under ytan.
”Fåglarna tittar på oss” är en film av ungdomar för ungdomar, som börjar på en fest och utvecklas till ett relationsdrama. Vad Sandra har gjort – eller inte gjort – kan man få veta den 1 september då filmen planeras ha premiär i Alandica. Filmen skall också släppas på dvd och säljas i olika affärer på Åland.

Sara Othman


sara.othman@nyan.ax