DELA

Nu så kommer julen, nu är julen här…

Också den här julen är vi många tusenden, både unga och gamla, som skall sitta bland nyss öppnade julklappar och titta på ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. En väletablerad jul-tv-tradition. Nästan av samma dignitet som Kalle Ankas jul.
Och det är Zacharias Topelius som har skrivit ”Nu så kommer julen…”, visan som vi hör i filmen. (På bilden firar Topelius på äldre dar jul i familjekretsen på Björkudden.)
”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” visades första gången på tv julen 1975. Tage Danielsson hade skrivit sagan flera år tidigare men nu fått i uppdrag att göra den till en tv-film tillsammans med tecknaren Per Åhlin. Filmen blev populär och snart var en ny jul-tv-tradition etablerad.
Berättelsen om Karl-Bertil ingår i Danielssons bok ”Sagor för barn över 18 år” från 1964 och finns också senare utgiven separat till Åhlins teckningar.
I filmen får Karl-Bertil, son till varuhusdirektör Tyko Jonsson, jobb som julhjälp på posten. Han är en stor beundrare av Robin Hood och iscensätter en operation som bygger på Robin Hoods devis: ”Ta från de rika, ge åt de fattiga”. Karl-Bertil släpar hem en stor säck med rika adressaters ”onödiga” klappar och delar ut dem i slumkvarteren på julnatten. Sedan blir det förvecklingar, men allt slutar förstås lyckligt.


Nu så kommer…
I tv-sagan ingår några rader ur julvisan ”Nu så kommer julen”(Sångaren lär vara Tommy Körberg.):
Nu så kommer julen, nu är julen här,
lite mörk och kulen men ändå så kär…
När det gäller texten så är den, som så mycket annat för barn, av ”sagofarbrorn” Zacharias Topelius hand.
I ”Stora sångboken” – utgiven av Svenska folkskolans vänner i Helsingfors – kan man läsa att dikten ”Nu så kommer julen” ingick i Topelius ”Läsning för barn” från 1866. Men den hade redan tidigare ingått i barntidningen Eos julnummer 1857.
I den förklarande texten i sångboken skriver man också att det inte torde råda någon tvekan om att Topelius haft sina barndomsjular för ögonen när han skrev visan. Han skriver nämligen: ”Ljusen och lanternan glimma över dem” och i Nykarleby finns en tradition med jullanternernor:
”Han (Topelius) hade själv i sin barndom varit med om att tillverka jullanternor som hissats upp på stänger”.


Flera tonsättningar
Men det är tonsättningen som gör dikten till en visa och ”Nu så kommer julen” har inspirerat en hel rad tonsättare. Alice Tegnér, Ellen Heijkorn, Jean Sibelius, Gustaf Stolpe, N. Herman, Richard Norén, Cid Smedberg, nämns i ”Stora sångboken”.
Den version som finns med i den boken är den som Jean Sibelius gjorde 1913. Men den som kan ta ut noterna märker strax att det inte är den melodi som sjungs i Karl-Bertil Jonssons julafton.
Går man till ”Julens önskesångbok”, som Fazer Musik gav ut 1993, så finns där till och med två tonsättningar, signerade Alice Tegner, respektive Richard Norén. Men inte heller de noterna passar in på visan i filmen.
Den version som sjungs i tv-sagan är nämligen Ellen Heijkorns tonsättning.
Ellen Heijkorn var född 1869 i Överjärna i Södermanland, nästyngst i en syskonskara på 12 barn. Hon kom med sin familj till Stockholm på 1870-talet. Den musikaliskt begåvade Ellen fick möjlighet att studera vid Musikaliska akademin och blev sång- och musiklärare. Hon komponerade under sin levnad en hel mängd visor. Bland de mera kända finns till exempel ”Mor lilla mor vem är väl som du”. Ellen Heijkorn gick bort 1950.
Här är hela vistexten:
Nu så kommer julen, nu är julen här,
lite mörk och kulen men ändå så kär.
Han i salen träder med så hjärtligt sinn
och i högtidskläder dansa barnen in.
Ljusen och lanternan glimma över dem
som den klara stjärnan över Betlehem.

Brinn, du julens stjärna, lys min barndomsstig!
O, så gärna, gärna, ser jag upp till dig,
som jag dig förstode. Liten liksom jag
var också den gode Frälsaren en dag.
Och då sken du redan på Hans krubba klar,
och så sken du sedan allt till våra dar.

O, du goda, fromma glada juletid!
Du vår vinterblomma, full av fröjd och frid!
Tusen skalkar gunga ystra på ditt knä,
och små änglar sjunga kring vårt juleträ.
Glatt med dem sig blandar barnens fröjdeljud,
alla goda andar lova Herren Gud.
”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” ser vi i SVT1 på julafton kl 20.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax